Promocija

Vinska cesta će povećati vidljivost Hercegovine u međunarodnim očima

''Vinska cesta sama po sebi je vinska, turistička, gastro, enološka, sportska i svaka druga. Ona povećava vidljivost ove regije u međunarodnim očima'', naveo je Vuković.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 11. 2023. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju daljnjeg unaprjeđenja i promocije Vinske ceste Hercegovine, Grad Mostar i Vanjskotrgovinska komora BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju, uspostavljajući temelja za zajednički rad na razvoju i promociji ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković istaknuo je kako su uspjeli mnogo toga napraviti te da Vinska cesta nije sama po sebi nastala, nego je to jedinstven projekt.

Foto: Bljesak.info / Grad Mostar i Vanjskotrgovinska komora BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju

''Unaprijeđen je, uspostavljen, uspostavljeni su njegovi podzakonski akti, uspostavljeno je Vijeće za vinsku cestu. Donijeli smo i Zakon organizacije tržišta vina, imamo dva velika festivala u BiH 'Salon žilavke' i 'Blaž' koji ga prate svake godine i ušli smo u jednu veliku lijepu obitelj kulturne baštine i vina koji se zove Iter Vitis. S ponosom možemo reći kako smo sve ono što smo ranije zacrtali, što je trajalo projektno, završili. No to nije kraj, to je početak'', istaknuo je Vuković.

Video: Kordić: Želimo postići da regija Hercegovine u svijetu bude pojam kada je riječ o vinu

Regija vina

Gradonačelnik Mario Kordić naveo je kako je Grad Mostar iznimno ponosan da može biti europski Grad vina i da iskoristi sve ono što donosi takva jedna titula u sljedećoj godini.

''Dat ćemo sve od sebe da ovo bude i zaslužena nagrada, osobno se zajedno sa vinarima u Hercegovini veselim ovom projektu i mislim da će nam cijela 2024. godina biti u znaku promocije turizma, promocije vina, da pokažemo svijetu kako ovo zaista jeste regija koja je zaslužila upravo ovu titulu'', rekao je Kordić.

Naveo je kako priča oko vina u Hercegovini traje neko vrijeme, a da je čast gradonačelniku i Mostaru, kao administrativnom središtu Hercegovine, da dodaju dodatnu dimenziju kako bi sutra ova regija bila u svijetu pojam kad se priča o vinu.

Foto: Bljesak.info / Grad Mostar i Vanjskotrgovinska komora BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju

''U sljedećoj godini ćemo organizirat mnoge događaje u ovom kontekstu da pozicioniraju Hercegovinu kao regiju vina, a prednost je svakako da imamo i dvije autohtone sporte vina imamo jednu prednost. Nije baš tako često da neka regija ima dvije autohtone sorte. Naime, vinari su napravili veliki dio posla, a ovo je sada davanje dodatne dimenzije kako bi sve skupa imalo 'glavu i rep''', naveo je i istaknuo kako Mostar više neće biti turističko izletište nego destinacija koja ima itekako što ponuditi.

Vidljivost u međunarodnim očima

Komentirajući Zakon organizaciji tržišta vina, Vuković je naveo kako bez tog zakona ne bi mogli ući jednostavno u ovu priču, te je on otvorio europska vrata, vrata stranim tržištima.

''To je velika prednost ove regije, 180 milijuna litara vina koji se proizvede godišnje u ovoj regiji nije malo, ali kada smo bili sa kolegama u Toulouseu, kada smo vidjeli o čemu se zapravo radi, možemo reći da smo mali ali naša kvaliteta usluge zapravo treba da nadomjesti svu tu razliku. Vinska cesta sama po sebi je vinska, turistička, gastro, enološka, sportska i svaka druga. Ona povećava vidljivost ove regije u međunarodnim očima'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close