Hit destinacija

Unatoč rastu cijena u Bugarskoj i ove sezone ljetuje pola Europe

Pješčane plaže, odličan noćni život i vrhunska ponuda privlače tako turiste iz Njemačke, Italije, Engleske, Turske..., ali i cijelog Balkana.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 08. 2023. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su cijene podignute za nekih 15% u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, Bugarska je i ovoga ljeta hit destinacija za turiste iz cijele Europe.

Pješčane plaže, odličan noćni život i vrhunska ponuda privlače tako turiste iz Njemačke, Italije, Engleske, Turske..., ali i cijelog Balkana.

U usporedbi s Albanijom, o čemu smo pisali početkom ljeta, cijene su dosta više i cjenovno se bugarska odmarališta ne mogu nositi sa Albanijom, međutim treba biti objektivan i reći da je ponuda puno bolja.

Pješčane plaže i odlična ponuda

Bugarsku obalu odlikuju pješčane plaže, pa svi oni koji ljeto odluče provesti na obali Crnog mora uživaju u najljepšim pješčanim plažama Europe.

Ono što turiste privlači najviše, posebice one sa područja Balkana, ali i ostale, su cijene.

Tako ćete u Varni, gradu od pola milijuna stanovnika, inače najvećem gradu na bugarskoj obali, korištenje suncobrana na plaži platiti 6 KM za cijeli dan, dok ćete za ležaljku izdvojiti 2 KM za cijeli dan!

Foto: Bljesak.info / Plaža na obali Crnog mora

Uz to, postoje slobodni dijelovi plaže, gdje ulazite bez ikakve naknade, a gdje možete postaviti svoj suncobran i ležaljke te uživati cijeli dan da ne potrošite niti jednu marku.

Beach barovi hit ovog ljeta

Također, postoje i beach barovi koji imaju svoje suncobrane i ležaljke te dio plaže samo za svoje goste. Suncobrane i ležaljke ne plaćate, nego plaćate samo ono što naručite iz bara.

U manjim gradovima, poput Albene, cijene su još i niže - za cjelodnevno korištenje suncobrana platit ćete 1 KM, a isto toliko platit ćete i korištenje ležaljke za cijeli dan.

Foto: Bljesak.info / Plaža na obali Crnog mora

Naravno, postoje i vrhunski beach barovi sa astronomskim cijenama, pa smo u jednom od njih vidjeli kako velika tenda sa kaučom i ležaljkama za 6 osoba košta 300 KM, dok najam manjeg šatora sa dvije ležaljke košta 150 KM za cijeli dan.

Cijene u restoranima 50% niže nego u RH

Kafići i restorani urađeni su u modernom stilu, a možete birati između kafića sa portugalskim, španjolskim, talijanskim, turskim i ostalim stilovima i ponudama jelovnika. 

Sve kulture su zastupljene, tako da možete uživati u delicijama iz bilo koje zemlje svijeta.

Foto: Bljesak.info / Plaža na obali Crnog mora

Ovi restorani su mahom novi, elitni restorani, koji su moderno uređeni i nude odličnu ponudu hrane za fantastičnu cijenu.

U usporedbi sa hrvatskom obalom, cijene su niže i do 50%.

Cijene

U restoranu uz samu obalu pizzu ćete platiti 10 KM, porciju piletine sa prilozima 12 KM, mesne odreske 14-18 KM. Pivo je 3,50 km, a čaša kvalitetnog domaćeg vina 4 KM.

Također, cijena kave u cijelom gradu je pristupačna. Obična kava je 2 KM, bijela/cappuccino je 3 KM, dok ćete u poznatijim lancima, popust Starbucska, Costae ili Memento kavu platiti u prosjeku za 1 KM skuplje nego ranije navedene.

Foto: Bljesak.info / Stambeni kompleks na samoj obali mora

U Bugarskoj ćete naći i sve prodajne lance koji postoje u Europi, popud Lidla, Kauflanda itd.

Veliki broj digitalnih nomada

Mjesta na obali tijekom ljeta posjećuje i veliki broj digitalnih nomada, koji spajaju rad i odmor.

Jedna od njih je i Marija iz Zagreba, koju smo slučajno sreli u jednom od co-working kafića.

''Dugo smo željeli posjetiti obalu Crnog mora, i evo nakon covida, kad je rad od kuće postao normalna stvar svima, odlučili smo ovo ljeto provesti u Varni'', ističe za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Digitalni nomadi uživaju u radu iz ovakvih co-working kafića

Dodaje kako su rentali stan na tri mjeseca.

''Suprug i ja smo veoma lako dobili vizu kao digitalni nomad, ostat ćemo tu sve do kraja kolovoza, dok djeca ne krenu u školu'', ističe.

Na upit o cijenama kaže - jeftinije nego u Zagrebu.

''Bez pretjerivanja, jeftinije smo prošli u ova tri mjeseca ovdje na moru nego da smo živjeli u Zagrebu. Za obalu Hrvatske da ne govorim'', kaže.

Aktivni odmor

Pored kafića, restorana i plaža, možete uživati u aktivnom odmoru, pa tako možete posjetiti veliki broj zanimljivih lokaliteta, poput Botaničkog vrta Balchik, drugog najvećeg u Europi, koji je dom za 2.000 različitih biljnih vrsta.

Za one željen odmora u restortu tu su Zlatni Pijesci, jedno od naljepših odmorišta u Europi. Bugarska i Crno more idealni su za ljubitelje jedrenja.

Foto: Bljesak.info / Prelijepi bugarski pejzaž

Možete također posjetiti uvalu Bolata, jednu od naljepših pješčanih uvala Europe, kao i nacionalni rezervat Cape Kaliakra, jedan od najljepših morskih svjetionika na Crnom moru.

Također, Bugarska je idalna za sve one koji uživaju u biciklizmu, trčanju i ostalim sportovima na otvorenom.

Veliki broj Rusa i Ukrajinaca

Mjesta na obali Crnog mora protekle su godine zaposjeli mnogobrojni Rusi i Ukrajinci.

U velikom broju gradova tako na ulicama možete čuti ruski i ukrajinski jezik.

Domaći stanovnici kažu nam kako je omjer 3:1 - na jednog stanovnika Bugarske ide jedan stanovnik Rusije/Ukrajine, u mjestima poput Varne recimo.

Kopirati
Drag cursor here to close