Lijepe vijesti

Ukrcali se prvi putnici - Sarajevo i Ploče ponovno povezani željezničkim prometom

Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 KM. Povratna karta košta 41,40 KM i vrijedi mjesec dana.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 06. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi putnici ovosezonske željezničke lijine Sarajevo-Ploče jutros su u 7:15 sati krenuli sa stanice u Sarajevu, a planiran dolazak u Ploče je u 10:36 sati.

Iz Željeznica Federacije BiH su za portal Radiosarajevo.ba kazali da od danas, 2. lipnja do 27. kolovoza ponovo uvode liniju Sarajevo-Ploče-Sarajevo.

"S obzirom na to da je u prošloj godini u periodu od 1. srpnja do 11. rujna u dane petak, subota i nedjelja vladao veliki interes putnika za putničku liniju Sarajevo-Ploče-Sarajevo, Željeznice Federacije BiH i HŽ Putnički prijevoz planirali su u Redu vožnje 2022/2023. godine ponovno prometovanje jednog para brzih vlakova na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo i to u periodu od 2. lipnja do 27. kolovoza 2023. godine u dane petak, subota i nedjelja", rekli su iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Foto: Radiosarajevo.ba / Ostalim danima vlak će, kako kažu, po redu vožnje prometovati na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Ostalim danima vlak će, kako kažu, po redu vožnje prometovati na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Istaknuli su da ŽFBiH ne planiraju uvesti proširenu ponudu kakvu su putnici imali 2019. godine.

"Iz navedenih razloga, Željeznice FBiH nisu planirale uvoditi proširenu ponudu za putnike kakvu su imale u periodu od 15. lipnja do 31. kolovoza 2019. godine kada su putnici vlaka Sarajevo-Čapljina u stanici Čapljina mogli ostvariti vezu na autobusku liniju za Neum, Makarsku i Split", navodi se u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 KM. Povratna karta košta 41,40 KM i vrijedi mjesec dana.

Foto: Radiosarajevo.ba / Ostalim danima vlak će, kako kažu, po redu vožnje prometovati na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 30 posto (studenti, novinari, umirovljenici i grupe od preko 6 odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 18,60 KM, a povratnu 37,20 KM.

Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 50 posto (djeca od 4 do 12 godina, slijepa lica i njihova pratnja, grupe od preko 30 odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 14,30 KM, a povratnu 28,60 KM.

Foto: Radiosarajevo.ba / Ostalim danima vlak će, kako kažu, po redu vožnje prometovati na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Pruga Sarajevo - Ploče puštena je u promet 29. studenog 1966.

Prugu od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih prometnih i infrastrukturnih projekata prošloga stoljeća.

Duga je skoro 200 kilometara, sa 27 željezničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugi oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži tunel Ivan, prokopan kroz istoimenu planinu.

Pruga Sarajevo - Ploče puštena je u promet 29. studenog 1966. godine povodom proslave Dana Republike SFRJ, a službeni promet s voznim redom započeo je 1. prosinca iste godine.

Zbog ratnih događanja 3. travnja 1992. godine u 10:42 sati u stanicu Ploče stigao je posljednji putnički vlak iz Sarajeva (Zagreb - Ploče), a 7. svibnja 1992. godine u 12:45 sati otpremljen je posljednji teretni vlak prema Sarajevu - nakon čega je nastupio potpuni prekid prometa iz Ploča prema Mostaru i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close