Otok ljubavi

Svjetski poznati otok u opasnosti: Početak bespravne gradnje prijeti simbolu ljubavi

Osim što je nenaseljen, Galešnjak nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. Na otočiću je generalno zabranjena gradnja, no vlasnici tamošnjih parcela obrađuju maslinike.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 03. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U krstarenju Pašmanskim kanalom oko otočića Galešnjaka (poznati otok u obliku srca) u Pašmanskom kanalu nautičari su ovih dana primijetili početke vjerojatne bespravne gradnje pristaništa na istočnoj obali ovog otoka.

"Riječ je o poziciji gdje ljeti sidri najviše nautičara i obala je potpuno divlja i prekrasna. Međutim, ove godine kada se netko odvažio na pripremu za izgradnju mola tako što je pobacao u more plastične vreće punjene sipkim materijalom u formaciji koja asocira na obrise mola", kaže čitatelj portala Morski.hr.

Otok nema nikakvih turističkih objekata niti zgrada

Na fotografijama se također vide i, kako se čini, metalni šiljci koji bi vjerojatno trebala biti priprema za armaturu buduće ilegalne rive.

Foto: Morski.hr / Devastacija otoka

Osim što je nenaseljen, Galešnjak nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. Na otočiću je generalno zabranjena gradnja, no vlasnici tamošnjih parcela obrađuju maslinike.

Lučka kapetanija poslala odgovor

Zadarska Lučka kapetanija poslala je svoj odgovor

"Nadležna Lučka kapetanija obavila je inspekcijski nadzor pomorskog dobra na otoku Galešnjaku u Pašmanskom kanalu. Nadzor je obavljen na jugoistočnom dijelu otoka gdje je utvrđeno da se u moru nalaze vreće koje su napunjene materijalom, kao i da na jednom dijelu iz vreća koje su postavljene u more, vire metalne šipke.

U trenutku nadzora na predmetnoj lokaciji nije nitko zatečen i ne izvode se radovi. S obzirom na navedeno pokušat će se utvrditi počinitelj, a ukoliko se isti ne uspije utvrditi, donijet će se Rješenje prema kojem će postupati jedinica lokalne samouprave - službeni je odgovor kojeg smo dobili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Otočić Galešnjak inače pripada Općini Pašman. Prema novom Zakonu o pomorskom dobru, ako se počinitelj za kojim se traga ne otkrije, trošak uklanjanja ovakvih i sličnih gradnji snosi općina koja je dužna osigurati službu pomorskih redara", naveli su u priopćenju.

FOTO: Profimedia / Galešnjak/ devastacija obale svjetski poznatog otoka

U slučaju ignoriranja zakona, općinama se može oduzeti nadzor nad pomorskim dobrom

Važno je za kraj spomenuti da Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama daje ovlasti Vladi Republike Hrvatske da u slučaju opetovanog kršenja ovoga Zakona ili u slučaju potrebe za posebnom zaštitom nekog dijela pomorskog dobra od davanja koncesije, građevinskih intervencija, devastacija i sl., može posebnom odlukom oduzeti pravo na upravljanje tim dijelom pomorskog dobra zakonom ovlaštenom upravitelju.

A prema članku 204. novčanom kaznom u iznosu od 1300,00 do 6000,00 eura kaznit će se za pomorski prekršaj izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave ako ne štiti pravo na opću upotrebu pomorskog dobra i ne poduzima sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close