Putovanje

Svjetska turistička organizacija: U prvom kvartalu svijetom putovalo oko 235 milijuna turista

Gospodarska situacija ostaje tako glavni čimbenik koji utječe na učinkovit oporavak međunarodnog turizma u 2023., s visokom inflacijom i rastućim cijenama nafte koji se pretvaraju u veće troškove prijevoza i smještaja.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 05. 2023. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve su regije u svijetu, po novim podacima UNWTO-a, u prvom kvartalu ove godine zabilježile više međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom razdoblju 2022., dok je u odnosu na 2019. jedino regija Bliski istok imala više turista, za 15 posto više, javlja Hina.

Slijedi Europa, koja je u prvom kvartalu dosegnula 90 posto dolazaka turista iz istog razdoblja 2019., odnosno za tim zaostaje tek 10 posto, što je, po UNWTO-u, snažan put oporavka uzrokovan najviše pojačanom turističkom potražnjom unutar same Europe.

Afrika se također dobro oporavlja jer ju je posjetilo tek 12 posto manje turista nego 2019., kao i Amerike sa njih 14 posto manje.

Turizam Azije i Pacifika

Turizam regije Azije i Pacifika se najsporije opravlja jer su zabilježili 46 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka nego u prvom kvartalu 2019., no iz UNWTO-a predviđaju ubrzanje uzlaznog trenda jer su se većina odredišta u toj regiji, posebice Kina, ponovno otvorili nakon pandemijskih zastoja.

Iznose i da podaci za pojedine podregije i odredišta pokazuju da su se u prvom tromjesečju 2023. europski južni Mediteran i sjeverna Afrika oporavile na razinu prije pandemije, dok se su se zapadna i sjeverna Europa te srednja Amerika i Karibi približile tim razinama.

"Početak 2023. ponovno je pokazao jedinstvenu sposobnost turizma da se oporavi. Na mnogim mjestima rezultati dolazaka stranih turista su blizu ili čak iznad razine prije pandemije, ali važno je ostati oprezan s izazovima koje su pred turizmom, od geopolitičke nesigurnosti, nedostatka osoblja i potencijalnog utjecaja krize troškova života na turizam", poručuje glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvilii.

Gospodarska situacija ostaje tako glavni čimbenik koji utječe na učinkovit oporavak međunarodnog turizma u 2023., s visokom inflacijom i rastućim cijenama nafte koji se pretvaraju u veće troškove prijevoza i smještaja.

Turisti se zbog toga, predviđaju iz UNWTO-a, sve više tražiti dobar omjer vrijednosti za novac i putovati bliže domu, a i dalje je tu nesigurnost zbog ruske agresije na Ukrajinu i drugih rastućih geopolitičkih napetosti koji predstavljaju negativne rizike.

Ipak, za rezultate prvog tromjesečja 2023. u svjetskom turizmu kažu da su u skladu s predviđanjima UNWTO-a, po kojima se očekuju da će međunarodni dolasci turista ukupno do kraja godine dostići 80 do 95 posto prometa iz 2019., najviše zbog očekivanja jake glavne sezone (svibanj-kolovoz).

U 2022. u svijetu 960 milijuna turista

UNWTO-a objavio je i revidirane podatke za cijelu 2022., po kojima je više od 960 milijuna turista putovalo u inozemstvo, što predstavlja oko 66 posto njihovog broja prije pandemije (2019.).

Porasli su i prihodi od međunarodnog turizma dosegnuvši 1.000 milijardi američkih dolara, što je 50 posto više nego u 2021. Potrošnja međunarodnih turista dosegnula je 64 posto razine prije pandemije, odnosno bila je 36 posto manja nego 2019.

Po regijama, Europa je 2022. ostvarila najbolje rezultate s gotovo 550 milijardi dolara prihoda od turizma (ili 520 milijardi eura), što je i 87 posto razine prije pandemije.

Afrika je 'povratila' 75 posto svojih prihoda od turizma prije pandemije, Bliski istok 70 posto, a Amerike 68 posto, dok su azijska odredišta najmanje zaradili zbog dugotrajnog zatvaranja granica ili tek oko 28 posto kao 2019.

Kopirati
Drag cursor here to close