Raj za ljubitelje povijesti

Skriveni biser Hrvatske: Templarska crkva iz 1230. godine

Iako je viteški red templara ukinut prije gotovo 700 godina, i danas je zanimljiv zaljubljenicima u povijest.
Gospodarstvo / Turizam | 11. 04. 2023. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Našički kraj odiše bogatom poviješću. Uz grofove Pejačević i njihovu ostavštinu, tu su i ostaci iz srednjovjekovnog doba.

Neobični spomenik 

U prigradskom naselju Martin nalazi se jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj. Crkva sv. Martina sagrađena je u prvoj polovini 13. stoljeća, za što su zaslužni upravo templari, pripadnici viteškog crkvenog reda.

Samo 3 kilometra od središta Našica, u prigradskom naselju Martin, na malenom brežuljku već se stoljećima zubu vremena otima malena, kamena crkva. Taj neobični spomenički kompleks poseban je po svojoj povijesti, preslojavanju stilova te skromnom uređenju interijera. Jedina je to očuvana templarska crkva u Hrvatskoj, piše HRT

"Datira iz vremena templara, znači iz 1230. kada su Abe darovale templarima ovaj posjed, nakon toga je izgrađena", rekao je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica.

Tada današnje naselje Martin nije postojalo. Prvi su doseljenici došli sredinom 18. stoljeća. A crkva je i danas mjesto molitve.

Latinica i bosančica 

"Mise imamo tri puta godišnje, znači da crkva živi, u funkciji je, imamo mise zadušnice poslije sprovoda. Izrazito smo sretni i ponosni što je ona u ovakvom stilu i zdanju. Ja se volim našaliti da su Našice predgrađe Martina", rekao je Miroslav Umiljanović, predsjednik MO-a Martin.

Preživjela je prodore Tatara i Turaka. Više je puta oštećena i obnavljana. Tako su, među ostalim, pronađeni i natpisi na latinici i bosančici.

"Na ovim poljima i danas se, kad ljudi oru, rade poljoprivredu, nađu ostaci cigle, nekih predmeta, znači da je tu bilo naselje", rekao je Umiljanović.

"Nažalost, dosad nisu provedena veća istraživanja, od arheoloških do kulturno-povijesnih, iako je to važan spomenik, ali nadamo se da će se i to uskoro dogoditi, a pogotovo se veselimo što je ovaj objekt prepoznala Turistička zajednica grada Našica", rekla je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

"Ove godine imat ćemo vitešku priču 4. lipnja. To je manifestacija u kojoj posjetitelji mogu doživjeti povijest. Srednjovjekovlje, kako se tada živjelo, što se jelo, što se pilo, različiti prikazi tradicionalnih obrta i općenito prikaz srednjovjekovnog života", rekla je Ines Resler, direktorica TZ-a Našica.

Iako je viteški red templara ukinut prije gotovo 700 godina, i danas je zanimljiv zaljubljenicima u povijest. A romanička crkva skriveno je blago koje treba vidjeti i doživjeti.

Video pogledajte OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close