Grčka pravoslavna crkva

Crkva Svetog Nikole u Turskoj doživjela istu sudbinu kao prije 151 godinu

Počela se graditi 1860-ih, a nakon što je otvorena oštećena je u velikom i razornom potresu koji se dogodio u Hatayu 1872. godine.
Kultura / Vjera | 28. 02. 2023. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka pravoslavna crkva Svetog Nikole oštećena je u potresima koji su početkom mjeseca pogodili jug Turskoj, javlja Anadolija.

Doživjela je istu sudbinu kao i prije 151 godinu kada je to područje pogodio potres.

Dio grčke pravoslavne crkve u Iskenderunu uništen je u potresima koji su 6. veljači pogodili Tursku.

Cem Teymur, direktor Fondacije grčke pravoslavne crkve, rekao je da je crkva zatvorena za molitvu. Podsjetio je da je sličnu sudbinu doživjela i prije 151 godinu, kada je otvorena za vjernike.

"Počela je da se gradi 1860-ih, sagrađena je, a nakon što je otvorena oštećena je u velikom i razornom potresu koji se dogodio u Hatayu 1872. godine. Ponovo je otvorena za bogosluženje 1876. godine", izjavio je Teymur za Anadoliju.

Nada se da će brzo sanirati štetu. Kako je kazao, crkva je 6. veljače pretrpjela ozbiljno oštećenje.

"Prednja fasada je potpuno uništena. Zidovi na istočnoj i zapadnoj strani stražnjeg dijela su potpuno odvojeni. Pošto je naša crkva ozbiljno oštećena, nema govora o bogosluženju", rekao je Teymur.

Kako je kazao, ovo područje je pogođeno velikom katastrofom.

"To je velika katastrofa. Zaista smo još uvijek u šoku. Ne radujem se što sam preživio potres jer su poginuli mnogi naši prijatelji, sugrađani... Ovo je naša domovina, ovo je naš grad u kojem dijelimo sreću i bol. Nadam se da ćemo ponovo zajedno doživjeti lijepe dane", poručio je Teymur.

Kopirati
Drag cursor here to close