Brdo otpada

Sezona na Jadranu odavno počela, a pogledajte kako dočekuju turiste u poznatom ljetovalištu

S kakvim dojmovima svojim kućama će se vratiti brojni: Poljaci, Česi, Nijemci, Šveđani... kad vide hrpe otpada u turističkom biseru pod Biokovom, pitanje je za nadležne službe, ali i za loklano stanovništvo koje uglavnom živi od tih istih gostiju i n
Gospodarstvo / Turizam | 15. 06. 2023. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igrane, lijepo turističko mjesto na jugoistočnom dijelu Makarske rivijere, prije više od jednog desetljeća medijski je proslavio britanski dnevnik "Daily Mail" s naslovom kako Hrvatska svojata kralja Arthura.

Naime, Englezi su tada naveli kako su neki povjesničari rekli da je majka kralja Arthura rođena u Igranima, prenosi Slobodna Dalmacija.  Taštim otočanima to je bilo dovoljno da krenu s tim napisima, a domišljati Igranci odmah su tu informaciju dobro marketinški plasirali i organizirali "Noć kralja Arthura", na kojoj se okupilo oko 3000 ljudi.

Sezona već počela, a brdo smeća na ulazu

Međutim, mjestu s oko 400 stanovnika koje ima "kraljevske veze" sigurno ne priliče fotografije koja prikazuju brdo smeća na samom ulazu u to turističko središte. Pogotovo jer je sezona već dobrano počela, privatni smještaj se iz dana u dan sve više puni, a hotel koji radi u mjestu je već rezerviran.

S kakvim dojmovima svojim kućama će se vratiti brojni: Poljaci, Česi, Nijemci, Šveđani... kad vide hrpe otpada u turističkom biseru pod Biokovom, pitanje je za nadležne službe, ali i za loklano stanovništvo koje uglavnom živi od tih istih gostiju i njihovih eura.

Foto: Slobodna Dalmacija / Smeće

"Slika je grozna"

"Svako malo to očistimo, slika je grozna i danas ćemo to ponovno pokupiti. Kontenjeri su doslovno prazni, a smeće i krupni otpad razbacani okolo. Budimo realni, većina ljudi živi od turizma i zatrpana mjesta sa smećem sigurno nikoga ne raduju. Jednostavno, moramo krenuti s kaznama i postavljanjem kamera kako bi se to sve zaustavilo",  kaže Marija Čehko, direkorica "Podgorskog komunalca" koja je i ustupila fotografije iz Živogošća.

Čelnica općinske tvrtke je napomenula:

"Želim istaknuti kako svaki korisnik iz kategorije kućanstva može besplatno dovesti krupni otpad u Gornju Podgoru, gdje imamo smješten kontenjer po koji dolazi tvrtka iz Imotskog. Papir, staklo i plastiku skupljamo dvaput mjesečno na kućnom pragu, a ljeti jednom tjedno.

Jednom godišnje svako kućanstvo ima pravo na besplatno odvoženje krupnog otpada, u količini do tri kubika, osim u ljetnoj sezoni kad ga mogu sami dovesti na našu lokaciju."

Kopirati
Drag cursor here to close