Najdulje obrambene zidine u Europi

Čudo graditeljstva na jugu Hrvatske

Iako je dio zidina srušen u potresima i bitkama, stonske su zidine sa svojih 5,5 km još uvijek najdulje obrambene zidine u Europi.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 08. 2022. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na drugom po veličini hrvatskom poluotoku nalazi se uska Stonska prevlaka koja povezuje Pelješac s kopnom. Predivni Pelješac poznat je po brodarstvu, soli, vinu i školjkama, ali i zidinama o kojima se često priča da su nakon Kineskog zida najdulje na svijetu.

Iako je malo vjerojatno da bi takva tvrdnja bila istinita, činjenica je da je zid pravo čudo graditeljstva. Čak je i magazin Sun svojedobno pisao o tome da Hrvatska ima zidine koje izgledaju poput kineskih, samo u "smanjenoj verziji", piše Punkufer

U 14. stoljeću Dubrovačka Republika kupila je poluotok Pelješac, a kako bi se zaštitila od neprijateljskih napada, opasala je obrambeni zid po cijeloj širini poluotoka koji su ojačali kulama i polukružnim bastionima. Remek-djelo ukupno je bilo dugačko čak sedam kilometara. 40-ak kula i pet tvrđava, od kojih je glavna bila Bartolomija, prozvana prema svecu zaštitniku oružja, između ostalog su čuvale i vrijedne solane koje su donosile mnogo novca. Sol se dobivala još u rimsko doba, a Dubrovčani su sagradili solanu.

Video: City walls of Ston, Dalmatia in 4K

"Prema starijim dubrovačkim kronikama, gradnja Velikog zida trajala je 18 mjeseci i stajala je 12.000 dukata. Stonski korpus fortifikacija oblikovao se, međutim, tijekom više od četiri stoljeća. Namijenjen prije svega obrani poluotoka od njegova kopnenoga zaleđa, postupno je poboljšavan, prilagođavan terenu i razvoju vojne tehnike", piše Turistička zajednica općine Ston.

Iako je dio zidina srušen u potresima i bitkama, stonske su zidine sa svojih 5,5 km još uvijek najdulje obrambene zidine u Europi. 2009. godine otvorene su za posjetitelje, a za obilazak je potrebno oko 40 minuta odlučite li se za dužu turu između Stona i Malog Stona.

Kraća ruta traje oko 20 minuta, a počinje i završava u Stonu na zidinama koje u obliku peterokuta okružuju grad. Vizure koje se otvaraju na more, krovove i krošnje šetajući se tim muzejom na otvorenom vrijedne su svakog koraka.

Zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz, koji se tijekom ljeta za posjetitelje otvaraju u osam sati, a vrijeme zatvaranja varira od mjeseca do mjeseca.

Na stranicama Turističke zajednice općine Ston možete doznati više o radnom vremenu, kao i cijeni ulaznice. Cijena za individualne posjete je 70 kuna. Imajte na umu da je za hodanje potrebno nešto kondicije, a dobro je i krenuti kada sunce nije toliko jako. Osim toga, bočica vode, kapa ili šešir i udobne cipele za hodanje preporučena su oprema.

Kopirati
Drag cursor here to close