Odluka

Proglašen park prirode Trebević

''Sretni smo jer su našu inicijativu za zaštitu Trebevića prihvatili u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa''.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 09. 2022. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli tjedan, 21. rujna 2022., Vlada Republike Srpske je na svojoj 187. sjednici donijela Odluku o proglašenju parka prirode ''Trebević''. Budući Park prirode ''Trebević'' će se  prostirati na području općina Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha.

Ovom odlukom se na cjelokupnoj površini Parka prirode ''Trebević'' ustanovljava režim zaštite II i III stupnja s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

''Sretni smo jer su našu inicijativu za zaštitu Trebevića prihvatili u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, uz veliku podršku gradonačelnika, Ljubiše Ćosića. Ova akcija podrške inicijativi je realizirana za nešto više od godinu dana, što bi bilo nemoguće bez podrške nadležnih institucija, kao i lokalnih ekoloških udruženja'', ističe Mladen Samardžić iz SED ''Orlovača''.

Podsjećamo, u sklopu projekta ''Misli o prirodi!'' koji financira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD),  Eko HUB Sarajevo, odnosno Udruženje ''Resursni Aarhus centar u BiH'' je u suradnji sa Speleološko-ekološkim društvom ''Orlovača'' radio na uređenju planinarske staze koja vodi na vrh Rudine na Trebeviću i vidikovac "Medin pogled''. Staza je i službeno otvorena 22. srpnja 2022. Ranije je Eko HUB Sarajevo u suradnji sa SED ''Orlovača'' pokrenuo inicijativu markiranja staze i zaštite jedinstvenog kamenog mosta, odnosno Prerasta a čija zaštita je sada osigurana u sklopu Parka prirode ''Trebević''! Prerast je kameni most koji se nalazi u kanjonu Paljanske Miljacke ispod bivše trase željezničke pruge i predstavlja stijenski luk, odnosno veoma rijetku stijensku formaciju u kojoj se luk formirao utjecajem vjetra i vode.

''Ponosna sam vidjeti da je trud i zalaganje lokalnih ekoloških udruženja poput SED ''Orlovača'' urodio plodom. Trebević je predivna planina čiji potencijali se trebaju adekvatno zaštiti. Drago mi je što smo mogli pružiti svoju podršku i doprinos u zaštiti ovog područja'', ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja ''Resursni Aarhus centar u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close