Naše blago

Proglašen Park prirode Tara

Upravljanje Parkom povjerava se Javnom poduzeću šumarstva "Šume Republike Srpske", Šumskom gazdinstvu "Maglić" u Foči.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 07. 2022. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske proglasila je danas zaštićenim područje doline rijeke Tare kao zaštićeni pejzaž - Park prirode "Tara".

Park prirode "Tara" prostire se na području općine Foča, u ukupnoj površini od 14.453,38 hektara, a njegove osnovne vrijednosti čine klisurasto-kanjonska dolina rijeke Tare sa brojnim brzacima, slapovima i bukovima, živopisni pejzaži, raznovrsni ekosistemi i staništa, te reliktne i endemične biljne zajednice, priopćeno je je iz Ureda Vlade RS za odnose sa javnošću.

Proglašavanjem Parka prirode "Tara" povećava se površina pod zaštitom na 67.986 hektara, što predstavlja 2,75 posto teritorije Republike Srpske, a ukupan broj zaštićenih područja sada je 32.

Prema donesenoj Odluci kojom se zaštićenim proglašava područje klisurasto-kanjonske doline rijeke Tare kao zaštićeni pejzaž - Park prirode "Tara", na cjelokupnoj površini Parka ustanovljavaju se režimi zaštite drugog i trećeg stepena.

Upravljanje Parkom povjerava se Javnom poduzeću šumarstva "Šume Republike Srpske", Šumskom gazdinstvu "Maglić" u Foči.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o površinama poljoprivrednog zemljišta zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima i zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da osiguraju 420.000 KM namijenjenih za financijsku podršku procesu deminiranja u Republici Srpskoj.

Financijska sredstva realizirat će se na osnovu Memoranduma o suradnji Republičke uprave civilne zaštite i Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina.

Republička uprava civilne zaštite zadužena je da na godišnjem planu dostavlja informaciju o statusu i stupnju realizacije ovih aktivnosti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close