Uspješan mjesec

Porast broja turista u HNŽ-u, izvlače nas susjedi

Najviše gostiju u prvoj polovici ove godine bile je iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Gospodarstvo / Turizam | 05. 08. 2021. u 12:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvoj polovini ove godine Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) bilježila je vrlo slabu posjetu turista, ali u posljednjih mjesec dana povećanje broja turista i noćenja je osjetno, kazao je zamjenik direktora Turističke zajednice (TZ) HNŽ-a Semir Temim.

"Prva polovica godine bila je veoma slaba što se tiče posjećenosti, a razlog tome su mjere koje su donosile države Europske unije, druge zemlje širom svijeta, ali i mjere koje su bile na snazi u Bosni i Hercegovini i uvelike su smetale dolasku turista u našu zemlju. Tek u posljednjih mjesec dana osjeti se poboljšanje što se tiče njihova dolaska u BiH i u ovom trenutku mislim da trebamo biti zadovoljni i nadati se da će i kolovoz, ali i rujan biti dobri kad je u pitanju posjeta turista HNŽ-u", kazao je Temim.

Susjedi najčešći gosti 

Dodao je kako je ovogodišnju, kao i sezonu 2020. godine nemoguće usporediti s onom 2019. godine.

"Godina 2019. bila je rekordna kad je u pitanju naša županija i s tim je definitivno teško bilo što usporediti, osim Neuma prošlog ljeta, dok je ostali dio bio totalno uništen kad je u pitanju turizam. Što se tiče ove godine, bez obzira na to što se najavljuje novi val epidemije Covida-19, mislim da će turizam ipak izdržati i prebroditi ovaj vrlo teški period kad je u pitanju dolazak turista u BiH", kazao je Temim.

Najviše gostiju u prvoj polovici ove godine bile je iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Iz tog dijela regije stizalo nam je najviše turista jer praktički nisu imali nikakva ograničenja i mjere, a u posljednje vrijeme već imamo gostiju iz čitave Europe, dolasci su posebno pojačani ovih dana, i nadamo se da će tako i ostati", navodi zamjenik TZ HNŽ-a.

Dodaje kako je iz godine u godinu sve veći broj sadržaja u ovoj županiji, što produžuje boravak turista u HNŽ-u.

Foto: Bljesak.info / Stotine turista u Starom gradu u Mostaru

"Sadržaji su ono što turiste prvo privuče, a onda ih i zadrži. Kad je u pitanju ljetna turistička sezona vidimo da je Neum popunjen već neko vrijeme, u Mostaru, a pogotovo Starom gradu koji je jedan od najvećih magneta, sve je više gostiju, a drago mi je i da je to slučaj i u Međugorju. Ono što je veoma bitno je da gosti koji dođu na ove naše prostore mogu uživati i uživaju u adrenalinskim parkovima, kućama za odmor, rijekama, jezerima, raftingu, boravcima u prirodi i slično", kazao je Temim.

Obnova Gradske banje 

Projekt "Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude" - Wrecks4all, jedan je od dva velika projekta koje Turistička zajednica HNŽ-a trenutno provodi.

"Projekt Wrecks4all radi se u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i radi se na regionalnom uvezivanju i sigurno će utjecati na turističku ponudu u našoj županiji. Što se tiče ovog dijela koji mi provodimo u našoj županiji vrijednost projekta je oko 240.000 eura, a u sklopu njega rekonstruirati i revitalizirat ćemo Gradsku banju u Mostaru, koja je u izuzetno lošem stanju, vratiti joj stari sjaj i staviti je na turističku mapu grada.

Osim toga u sklopu projekta uradit ćemo i plave karte koje će osim u Mostaru vrijediti i u Dubrovniku i Kotoru, tako da će turisti uz određene popuste već od sljedeće godine moći posjećivati turistička mjesta s tim kartama koje će vrijediti u navedene tri zemlje", naglasio je Temim.

Seoski i avanturistički turizam 

Ističe kako Hercegovačko-neretvanska županija, ali i cijela Hercegovina imaju izuzetno veliku šansu kada je u pitanju ruralni turizam.

"Definitivno moramo iskoristiti naša sela, od kojih je najviše njih nažalost napušteno, međutim veliko je zanimanje ljudi koji žive na ovim prostorima za bavljenje upravo tim vidom turizma jer je sve popularniji i privlačniji za sve turiste koji dolaze iz cijele Europe i svijeta", kazao je Temim.

Foto: MTBA Mostar / Via Ferata - Adrenalinska atrakcija iznad grada na Neretvi

Osim navedenih projekata, TZ HNŽ-a radi i na projektu podvodnog avanturističkog turizma.

"Razvijamo i taj vid turizma u sklopu navedenog programa prekogranične suradnje, koji je vezan za naše vode, rijeke i jezera. U sklopu ovog projekta sada radimo, odnosno završavamo izgradnju zgrade kluba 'Brodari', radimo i na nabavci opreme za ronioce, a isto ako i na edukacijama, koje će biti u Mostaru, Splitu i Kotoru", kazao je Temin.

Kopirati
Drag cursor here to close