4.651 turist

Vjetrenicu u prvoj polovini godine posjetilo duplo više turista nego lani

U prvoj polovini godine špilju je posjetio 4 651 turist, a godinu ranije, kada su se posljedice korona krize osjetile puno više, samo 2 064 turista.
Gospodarstvo / Turizam | 03. 08. 2021. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Špilju Vjetrenica u prvoj polovini ove godine posjetilo je duplo više turista nego lani, a zanimanje za tu najveću i najpoznatiju špilju u Bosni i Hercegovini podjednako pokazuju i domaći i strani posjetitelji.

U prvoj polovini godine špilju je posjetio 4 651 turist, a godinu ranije, kada su se posljedice korona krize osjetile puno više, samo 2 064 turista, i to uglavnom domaćih, potvrdili su Feni iz Vjetrenice.

''Ove godine imamo i domaćih i stranih turista. Taj odnos varira ovisno o promjenama pravila za prelazak granice'', dodaju.

Usporedbe radi, navode kako je 2019. godine Vjetrenicu posjetilo 8.000 gostiju.

Zbog blizine Dubrovnika u Vjetrenici se oslanjaju i na turiste koji posjećuju taj biser Jadrana te održavaju dobre odnose i stalnu komunikaciju sa svim agencijama iz Dubrovnika jer im je, kako kažu, svima interes da se turizam "razvija".

Vezano za goste iz Dubrovnika, ističu kako gosti dolaze individualno u vlastitom aranžmanu te da rijetko imaju organizirane velike grupe preko agencija s kojima, ponavljaju, inače, dobro surađuju.

''Neprestano radimo na promociji. Veći naglasak je na domaće tržište jer su mjere po pitanju kretanja turista blaže. Vjerujemo da će tako biti i po pitanju prelaska granice jer su naši gosti dolazili preko agencija iz Hrvatske (Dubrovnik)'', zaključuju iz Vjetrenice.

Vjetrenica, koja je zaštićeni spomenik prirode, podjednako je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu (locus typicus).

Kopirati
Drag cursor here to close