Nova ponuda

Panoramskim teleskopom promatraj najviši vrh Hercegovine

Više je aktivnih projekata iz programa prekogranične suradnje koji se provode na području Hercegovine, sve s ciljem obogaćivanja turističke ponude.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 04. 2022. u 07:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini se sve više radi na promociji, kako radnici u turizmu kažu, outdoor aktivnosti, odnosno onih sadržaja koji uključuju aktivan boravak u prirodi. Više je aktivnih projekata iz programa prekogranične suradnje koji se provode na području Hercegovine, sve s ciljem obogaćivanja turističke ponude.

Posjetitelji planinarskog doma u Masnoj Luci odnedavno, zahvaljujući projektu Cycling rural, panoramskim teleskopom mogu promatrati najviši vrh Hercegovine - Pločno na Čvrsnici. Na prvu, čini se, nema poveznice s cikloturizmom, međutim, cilj je, osim biciklizma, razvijati nove sadržaje, prenosi federalna.ba.

"Htjeli smo biciklistima koji prolaze i borave ovdje i na ovaj način približiti i onaj drugi dio - planinarenje, planina, i da ih motiviramo da osim biciklizma istražuju pješačenjem odnosno planinarenjem", pojašnjava ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade ZHK-a Ivan Jurilj.

Teleskopi su postavljeni na još tri atraktivne lokacije u kantonu: na lokalitetu adrenalinskog parka Peć Mlini u Grudama, paraglajding poletištu u Starom gradu Ljubuški te na zgradi ALU u Širokom Brijegu.

"Sa svake lokacije se pruža specifičan pogled. S krova zgrade ALU u Širokom Brijegu posjetiteljima se pruža pogled na šire područje grada i planinski masiv Biokovo i Čabulju", dodaje Jurilj.

"Same lokacije postavljanja panoramskih dalekozora su odabrane da bi bile osigurane i kako ne bi došlo do oštećenja ili krađe. Cijeli projekt Cycling rural je vrijedan oko 500.000 eura od čega je najveći dio utrošen u samu opremu", istakla je Ana Soldo, pomoćnica ravnatelja Ureda za europske integracije ZHK-a.

Osim teleskopa, u okviru projekta radilo se na nabavci biciklističke opreme, simulatora bicikliranja i opremanju Bike friendly objekata.

"Projekt cycling rural je omogućio nama zaljubljenicima u bicikilazam da se školujemo i da se certificiramo za cikloturističke vodiče. Hercegovina kao regija je odavno prepoznala važnost outdoor aktivnosti, prvenstveno tu naglašavam biciklizam, planinarenje, šetačke ture, aromafitoterapiijske ture, koje su u porastu", kaže licencirani turistički vodič Stanislava Borovac.

U porastu su, jer današnji turisti traže sve više aktivnosti kojima će upotpuniti boravak u prirodi.

"Puno je malih lokacija koje su kroz biciklizam, gastronomiju, stavljeni na neki način u turističku funkciju. Čeka nas još puno posla, i institucionalnog i infrastrukturnog, kao i rada s ljudima", naveo je Jurilj.

Uloga javnog sektora je, dodaje, da razvija infrastrukturu i okruženje unutar kojeg se mogu razvijati privatni biznisi koji će motivirati i ohrabriti domaće stanovništvo da se bavi turizmom i da se dosad neiskorišteni turistički potencijali stave u funkciju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close