Brendiranje turističke destinacije

Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Događaj koji će označiti prekretnicu i pokrenuti kotač promjena.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 04. 2022. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstvo turizma i športa Republike Hrvatske i Turistički klaster Hercegovine u srijedu su u sklopu Mostarskoga ekonomskog foruma (MEF) održali veliku konferenciju pod nazivom ''Brendiranje turističke destinacije 'Južni Jadran – Dolina Neretve' i regionalno povezivanje''.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Pozdravnim govorima nazočnima se obratio predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg iskazavši zadovoljstvo što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uspjela upriličiti još jedan događaj koji će označiti prekretnicu i pokrenuti kotač promjena.

''Naravno, duboko sam svjestan činjenice da danas promišljamo, zapravo postavljamo temelj nekim budućim kretanjima - snažan temelj i snažan zamašnjak jer svjedočimo jedno – rekao bih – moćno zajedništvo. To zajedništvo naših institucija ima znanje, volju i snagu iznijeti taj preokret i osigurati našem podneblju bolju i prosperitetniju sutrašnjicu.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Osjetljivost ove grane, nažalost, itekako je posvjedočena aktualnom dvogodišnjom pandemijom, a sada i opasnim izazovima s kojim se suočava ukupna europska sigurnosna situacija. Naravno, referiram se na rat u Ukrajini. Upravo zbog tih izloženosti, rizika, opasnosti i izazova, nužno je gledati ''izvan okvira'', gledati preko administrativnih barijera i promišljati regionalna povezivanja, projekte prekogranične suradnje – stvaranje novog, jedinstvenog turističkog proizvoda koji ne će biti skučen unutar ovih ili onih međa i granica.

Radostan sam i ohrabren što smo u Ministarstvu turizma i športa Republike Hrvatske, u osobi poštovane ministrice Brnjac, pronašli osobu otvorenu za ova promišljanja, spremnu za iskorake, spremnu nesebično podijeliti iskustva i znanja, i – što je najbitnije – svjesnu kako je regija koju danas tematiziramo (Južni Jadran i dolina Neretve) prirodna cjelina koju trebamo predočiti svijetu kao novi turistički biser, što ona u stvarnosti i jest''.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Nazočnima se obratila i ministrica turizma i športa RH Nikolina Brnjac, kazavši kako joj je drago kako se upravo u Mostaru - prekrasnom gradu divnih domaćina može razgovarati o povezivanju, razvoju, jednom riječju suradnji.

"Suvremenim turistima važan je zaokružen doživljaj destinacije i zato me raduje što je u sklopu ovog sajma organizirana i konferencija koja se bavi regionalnim povezivanjem odnosno brendiranjem destinacije Južni Jadran – Dolina Neretve.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Vjerujem da se kroz bilateralnu suradnju, kao i kroz razne Europske fondove namijenjene prekograničnoj i transnacionalnoj suradnji može doprinijeti boljoj vidljivosti ove regije, ne samo na europskoj nego i globalnoj razini. Pri tom je važno znati da je temelj svega kontinuirani rad i usvajanje održivih praksi u turizmu, a Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske je u tom pogledu otvoreno za suradnju, dijeljenje iskustava i najboljih praksi'', istaknula je ministrica Brnjac, osvrnuvši se i na važne procese koji se trenutačno odvijaju u Hrvatskoj vezani za Nacionalni plan oporavka i otpornosti u kojem je za oporavak i razvoj održivog turizma osigurano 2,2 milijarde kuna te za programiranje novog europskog višegodišnjeg financijskog okvira.

Kroz VFO želimo osigurati sredstva za razvoj proizvoda više dodane vrijednosti i cjelogodišnjeg turizma, a osobito lječilišnog, wellness i aktivnog turizma. Pri kraju je i priprema Strategije razvoja održivog turizma koja će biti okvir za reforme, ali i buduća ulaganja u turizam iz europskih i nacionalnih sredstava'', istaknula je Brnjac.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, istaknuvši turističke znamenitosti koje HNŽ ima, kazala je kako današnji događaj nije mogao doći u bolje vrijeme.

Panel raspravom moderirao je savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka, dok su o konkretnoj temi više govorili ugledni panelisti.

Dekan ''Edward Bernays'' Visoke škole za komunikacijski menadžment dr. sc. Damir Jugo, uz ostalo, istaknuo je kako je nužno potrebno zajedničko nastupanje dionika u turizmu s prostora Južnog Jadrana i Doline Neretve jer samo na taj način turistička destinacija može postati prepoznatljiva u širim okvirima.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Govoreći o turističkom proizvodu kojeg područje Južnog Jadrana i Doline Neretve nudi, ravnatelj Instituta za turizam RH dr. sc. Damir Krešić podsjetio je kako već postoji suradnja između Hercegovačko-neretvanske, te Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije u Republici Hrvatskoj. Međutim, naglasio je kako je tu suradnju potrebno osnažiti brendirajući turističku destinaciju na kvalitetan način.

Ističući značaj povezivanja turizma i poljoprivrede ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako Hercegovačko-neretvanska županija ima već prepoznatljive, kvalitetne poljoprivredne proizvode koji su iznimno značajni za razvitak turističke ponude. U tom kontekstu govorio je i o bitnoj ulozi nedavno donesene Strategije ruralnog razvitka HNŽ za razdoblje od 2021. do 2027. godine  u kojoj je naglasak stavljen na privlačenje domaćih i stranih investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor i ruralna područja.

Foto: PR / Dolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri

Predsjednik Županijskoga odbora za razvitak HNŽ-a dr. sc. Damir Jerković predstavio je najbitnije strateške dokumente Hercegovačko-neretvanske županije osobito Strategiju razvitka za razdoblje od 2021. do 2027. godine koja je urađena u participativnom procesu, otvorenom za sve zainteresirane strane. Naglasio je kako su Strategijom planirane konkretne aktivnosti, instrumenti i mjere, uz ostalo, i na planu turizma, koji su usmjereni na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačne Županije.

Na Konferenciji je sudjelovao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, značajan broj uglednika iz političkog i gospodarskog života, te turistički djelatnici iz BiH, Hrvatske i zemalja okruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close