Lista

Ovo su najbolje i najgore zračne luke u svijetu

Na 190. mjestu ljestvice od sveukupno 194 procijenjene zračne luke našao se aerodrom Nikole Tesle u Beogradu. Splitski aerodrom se našao na 147. mjestu ljestvice, a zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman zasjela je na 125. mjesto globalne ljestvice.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 12. 2023. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća svjetska organizacija za prava putnika u zračnom prometu – AirHelp – objavila je godišnji izvještaj o najboljim i najgorim aerodromima u svijetu. Ocjenjivane su 194 zrakoplovne luke diljem svijeta u kategorijama: točnost, mišljenje kupaca te hrana i trgovine.

Brazil, Japan i nijedna iz Europe

Na prvom mjestu globalne ljestvice najboljih aerodroma u svijetu prema analizi AirHelpa našla se međunarodna zračna luka Muscat u Omanu. Iako je ta zračna luka nova u AirHelpovoj analizi, svejedno je dobila najbolje ocjene u sve tri kategorije.

Međunarodna zračna luka Recife/Guararapes-Gilberto Freyre u Brazilu ostaje na drugom mjestu globalne ljestvice za 2023. godinu, a odmah iza nje se nalazi južnoafrička međunarodna zračna luka Cape Town.

Čak četiri zrakoplovne luke u 10 najboljih na globalnoj ljestvici AirHelpa dolaze iz Brazila, tri su iz Japana, a niti jedna ne dolazi iz Europe.

Europske zrakoplovne luke prošle loše

Europske zrakoplovne luke nisu pršle najbolje u ovogodišnjem poretku – samo njih devet našlo se na ljestvici od top 50 najboljih, prenosi Punkufer.

Španjolska zračna luka Bilbao našla se na 21. mjestu globalne ljestvice, što je ujedno čini najboljom europskom zračnom lukom u 2023. godini.

Drugi najbolji plasman na europskom kontinentu ide zračnoj luci Helsinki Vantaa u Finskoj, a treće mjesto u Europi dodijeljeno je zračnoj luci Gdansk Lech Walesa u Poljskoj, koja se zapravo nalazi na 28. mjestu globalne ljestvice.

Top 10 najboljih zračnih luka u svijetu u 2023. godini prema AirHelpu:

  1. Međunarodna zračna luka Muscat u Omanu
  2. Međunarodna zračna luka Recife / Guararapes – Gilberto Freyre u Brazilu
  3. Međunarodna zračna luka Cape Town u Južnoafričkoj Republici
  4. Međunarodna zračna luka Brasilia – Presidente Juscelino Kubitschek u Brazilu
  5. Međunarodna zračna luka Doha Hamad u Kataru
  6. Međunarodna zračna luka Osaka Itami u Japanu
  7. Međunarodna zračna luka Belem / Bal de Cans u Brazilu
  8. Međunarodna zračna luka Tancredo Neves u Brazilu
  9. Međunarodna zračna luka Tokio Narita u Japanu
  10. Međunarodna zračna luka Amami u Japanu

Popis najgorih zračnih luka

Na dnu ljestvice, odnosno na popisu najgorih zračnih luka prema AirHepu nalazi se Međunarodna zračna luka Banjarmasin Syamsudin Noor u Indoneziji, zračna luka Malta na Malti i London Gatwich u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na 190. mjestu ljestvice od sveukupno 194 procijenjene zračne luke našao se aerodrom Nikole Tesle u Beogradu. Splitski aerodrom se našao na 147. mjestu ljestvice, a zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman zasjela je na 125. mjesto globalne ljestvice.

Cijeli popis najboljih i najgorih zrakoplovnih luka u 2023. godini pronađite na službenim stranicama AirHelpa.

Kopirati
Drag cursor here to close