Nije jedan Fikret

Nova afera: Turističkoj agenciji 2,3 milijuna KM za nabavu zaštitne medicinske opreme

Postupak javne nabave je proveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija Travel4Fun je jedini ponuđač s kojim su pregovarali.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 04. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je otkriveno da je direktor turističke agencije Travel4Fun bolnicama u Doboju prodavao medicinska zaštitna odijela i maske, sada u prvi plan izbija nova afera, pandan uvozu respiratora u FBiH.

Naime, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske 10. travnja 2020. potpisao je ugovor s turističkom agencijom Travel4Fun u vrijednosti od 2.388.500 KM bez PDV-a za nabavu zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprječavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Republike Srpske, saznaje Infoveza.

Prečac do zarade

Postupak javne nabave je proveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija Travel4Fun je jedini ponuđač s kojim su pregovarali.

Izvori Infoveze jasno tvrde da navedena turistička agencija kod Agencije za lijekove BiH nije registrirana za promet medicinske opreme, ali da joj dozvola agencije nije ni potrebna, jer se očigledno radi o, kako su rekli, ''prečici do zarade''.

Na internet prezentaciji turističke agencije stoji da su ''agencija koja svoj pristup u potpunosti fokusira na putnika i njegovo iskustvo tijekom putovanja'', kao i da žele ''omogućiti svakom našem putniku potpuni doživljaj destinacije, atmosfere, naroda i svega što nosi putovanje, bilo da se radi o individualnom ili kolektivnom aranžmanu''.

Direktor agencije Travel4Fun je Saša Marković, bivši rukovoditelj Omladinskog komunikativnog centra (OKC) koji je, prema riječima izvora iz OKC-a, centar ostavio u dugu od 300.000 konvertibilnih maraka. Infoveza još uvijek čeka potvrdu porezne uprave vezane za ove navode.

Odakle im novac?

Agencija Travel4Fun od javnosti krije podatke o svojim financijama i broju zaposlenih, ali ono što je posebno pitanje za istražne organe jest otkud turističkoj agenciji novac za nabavu 80.500 zaštitnih odijela i maski?

S druge strane, posebna je tema v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabave u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, zastupnica Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik US Nenad Stevandić se nalazi na čelu Tima za praćenje provođenja mjera i odluka Republičkog stožera za izvanredne situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close