Nije Amsterdam

Nizozemski grad proglašen Europskim gradom godine

Akademija je odabrala i pohvalila Amersfoort zbog visoke kvalitete života, progresivnog urbanog planiranja, inovativnog dizajna i očuvanja povijesnog karaktera nasljeđa grada.
Gospodarstvo / Turizam | 22. 11. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademija za urbanizam u Londonu je 8. studenoga objavila rezultate izbora za Europski grad godine 2023. Europski grad godine međunarodno je strukovno priznanje koje se dodjeljuje na temelju više kriterija, a ove godine pripalo je Amersfoortu u Nizozemskoj, prenosi Punkufer.

Stručni žiri ocjenjivao je urbani razvoj, održivost i urbanističko planiranje, ali i kvalitetu upravljanja gradom, tipove stanovanja i prometnu povezanost grada, kao i kako se osjećaju njegovi stanovnici. Izborno je povjerenstvo posjetilo sva tri finalista kako bi upoznalo gradove i osjetilo svakodnevicu u njima. Finalisti izbora za Europski grad godine 2023., uz Amersfoort, bili su Estepona u Španjolskoj i Exeter u Engleskoj.

Visoka kvaliteta života

Akademija je odabrala i pohvalila Amersfoort zbog visoke kvalitete života, progresivnog urbanog planiranja, inovativnog dizajna i očuvanja povijesnog karaktera nasljeđa grada. Posebno ističu kvalitetnu gradsku upravu i zadovoljstvo stanovnika životom u gradu.

Amersfoort je drugi nizozemski grad koji je dobio ovo priznanje (nakon Rotterdama 2015.), a dosad je već tri puta proglašen najboljim nizozemskim gradom za život. Gradonačelnik Lucas Bolsius izjavio je da su Amersfoortu, iako je enormno narastao i modernizirao se u zadnjih pedeset godina, njegova povijest i ljudi uvijek bili i ostali najvažniji.

Osnovan prije više od 800 godina, Amersfoort je danas moderan grad s prekrasnim povijesnim središtem. Smješten je u geografskoj sredini Nizozemske i dobro je povezan sa svim većim gradovima u državi. Od Utrechta je udaljen tek 15 minuta vožnje, od Amsterdama 35, a od Haaga 60 minuta. Ima oko 160 tisuća stanovnika i drugi je najveći grad u regiji Utrecht. U Amersfoortu se rodio veliki slikar Piet Mondriaan, začetnik apstraktne umjetnosti i pripadnik umjetničkog pokreta De Stijl.

 Foto: Getty Image / Amersfoort

Srednjovjekovne zidine, muzeji, ulice…

Sa svojim ljupkim kanalima, romantičnom starom lukom Eem Harbor, srednjovjekovnim zidinama i gradskim vratima Koppelpoort, Kamperbinnenpoort i Monnikendam, Amersfoort nudi uzbudljiv materijal za istraživanje. Ulica Muurhuizen smatra se jednom od najljepših ulica u gradu, a pravi srednjovjekovni duh posebno se može doživjeti u Muzeju Flehite, smještenom u tri povijesne kuće u nekadašnjim zidinama po kojima je ova ulica poznata. Tu su i brojni restorani i kafići sa živim terasama s kojih možete upijati inspirativnu mješavinu starog i novog kojom odiše Amersfoort.

Šarmantni glavni trg De Hof šareno je središte s dobrom atmosferom, načičkano barovima i restoranima. Prepoznatljivu vizuru grada određuje 98 metara visok zvonik crkve Onze-Lieve Vrouwetoren koji se može vidjeti iz baš svih dijelova grada. Nosi nadimak "Lange Jan", treći je najviši crkveni toranj u Nizozemskoj, i da – možete se na njega popeti i uživati u pogledu.

Živ i moderan grad

Amersfoort je u srednjem vijeku vrvio hodočasnicima, a legendu o čudima čuva i lokalna pivovara Brouwerji ‘t Mirakel, istovremeno oživljavajući stoljetnu tradiciju pivarstva - Amersfoort je, naime, u kasnom srednjem vijeku bio jedno od glavnih središta proizvodnje piva u Nizozemskoj.

Amersfoort voli svoju baštinu, ali on je živ i moderan grad, ispunjen uličnom umjetnošću, trgovinama, kafićima, prijateljskim licima, sjajnom gastronomskom, ali i suvremenoumjetničkom ponudom. Kuća Mondriaan, muzej Kunsthal KAdE, muzej Musiom Musiom i paviljon Rietveld slavnog nizozemskog arhitekta Gerrita Rietvelda u kojem je muzej fotografije i vizualne umjetnosti trebale bi biti nezaobilazne točke pri obilasku ovog grada koji tako dobro spaja prošlost i sadašnjost sjajnim dizajnom na svim razinama.

Po mnogima najpoželjniji grad za život u Nizozemskoj osvaja živopisnim trgovima i ulicama, kafićima i restoranima, brojnim događanjima, dobrom povezanošću i općenito izvrsnom atmosferom, a sigurno mu ne odmaže ni činjenica da je 98% grada pokriveno optičkom mrežom.

Kopirati
Drag cursor here to close