Brutalno poskupljenje

Smještaj u Amsterdamu od sljedeće će godine poskupjeti, uvode najveću turističku taksu u Europi

Gužve su posvuda, dio gostiju divlja po gradu kao da su pušteni s lanca, gradske vlasti traže način da uvedu barem nekakav red.
Gospodarstvo / Turizam | 25. 10. 2023. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemsku metropolu, Amsterdam, koja ima tek 867 tisuća stanovnika, svake godine posjeti oko 18 milijuna ljudi. Gužve su posvuda, dio gostiju divlja po gradu kao da su pušteni s lanca, gradske vlasti traže način da uvedu barem nekakav red. Prije nekoliko godina demontirali su i uklonili slova "iamsterdam" ispred Rijksmuseuma pored kojih su turisti slikali obavezni selfie.

Potom su pokrenuli kampanju kojom mole turiste da ne dolaze, posebno usmjerenu na razuzdane momačke zabave britanskih turista koje ne zanimaju muzeji i kultura. Sada su se odlučili na novi, radikalni potez kojim će goste "udariti po džepu". Kako piše CNN, od početka 2024. godine turistička taksa u Amsterdamu poskupljuje i bit će najviša u Europi.

Amsterdam i sad ima jednu od najviših taksi u Europi

Amsterdam i sada ima jednu od najvećih turističkih taksi na kontinentu, a od sljedeće godine ona će biti još i viša. Postojeća naknada od 7 posto diže se na 12,5 posto, a računa se iz cijene odabranog smještaja. Uz nju, turisti će morati platiti dodatna tri eura za svaku noć koju provedu u gradu. Za boravak u hotelu koji stoji prosječnih 175 eura za noć taksa će porasti s trenutnih 15,25 na 21,80 eura, izračunao je Lonely Planet. Ispada da je taksa za noćenje u najbazičnijem hotelu s dvije zvjezdice u Amsterdamu stajati više nego taksa u najskupljim hotelima u većini drugih europskih metropola, piše Putni kofer.

Djeca su oslobođena plaćanje takse, ali ne i korisnici Airbnb-a

Djeca mlađa od 16 godina oslobođena su novog amsterdamskog poreza, a kampovi će naplaćivati samo 1 euro po odrasloj osobi. Od poskupljenja nisu izuzeti ni oni koji koriste Airbnb, na kojem će se također uračunati viša taksa.

Propisana je dolazna pristojba od 8 eura za posjetitelje koji dolaze brodom. Gradske vlasti tvrde da takse nisu povećane kako bi se turisti odvratili od dolaska u grad, već kako bi participirali u troškovima funkcioniranja grada, prenosi Putnikofer.hr.

Novac će biti utrošen na održavanje javnih površina

"Plaćanjem više pristojbe, posjetitelji će pridonijeti podmirivanju visokih troškova održavanja koji su nužni kako bi grad ostao čist i siguran. Novac će se utrošiti i na održavanje javnih površina, kao što su pločnici, pristaništa, mostovi i ulice", prenosi CNN riječi glasnogovornika amsterdamskih gradskih čelnika.

Prenose i izjavu izvršnog direktora Responsible Travela, Justina Francisa. On podržava ovaj potez: "Naše pravo na putovanje ne nadmašuje prava lokalnog stanovništva da uživaju u svojim domovima ili potrebu za očuvanjem okoliša. Turističke pristojbe moraju biti postavljene na razinu koja će imati učinak."

Kopirati
Drag cursor here to close