Pripreme za sezonu

Neum: Već bukirano 70% kapaciteta; puno se očekuje od aviolinije Beograd-Mostar

''Prvi dojam turista koji ulazu u destinaciju jako je bitan i na tome moramo posebno raditi'', ističe u razgovoru za Bljesak.info Davor Krešić.
Gospodarstvo / Turizam | 22. 02. 2024. u 11:45 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nama je u Neumu već 60% do 70% bukinga popunjeno, pogotovo za predsezonu i postsezonu'', počinje u pozitivnom tonu razgovor za Bljesak.info Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Razlog su seminari i rad sa grupama, po čemu je Neum odavno prepoznat.

Grupni turizam i seminari nose dobar dio posjeta

''Glavninu posjeta u tom periodu nose hoteli, odnosno grupni turizam i seminari. Uz to, imamo i dosta grupa iz velikog broja zemalja koji dolaze u Neum zbog same pozicije grada i onda posjećuju okolne destinacije'', dodaje Krešić.

Budući da je Neum, napominje, jedina destinacija u BiH na moru, ima dosta razvijen i kongresni segment tijekom cijele godine, što također novi dosta rezervacija.

Velika očekivanja od sezone

''Uz to, i sezona bi trebala biti dosta stabilna. Po nekim mojim procjenama možda 5% do 10% bolja od prošlogodišnje. Sadašnje najave mi daju za pravo postaviti takva očekivanja. Naravno, bit će tu još otkaza i novih upita i rezervacija, ali iz iskustva koje imamo od ranije to bi trebalo biti bolje nego lani'', objašnjava nam Krešić.

Foto: Bljesak.info / Davor Krešić

Za razliku od razloga posjeta u predsezoni i postsezoni, u samoj špici sezone gosti dolaze isključivo zbog uživanja u suncu i moru.

Struktura gostiju

Zanimalo nas je kakva je struktura gostiju, odnosno iz kojih zemalja dolaze.

''U predsezoni i postsezoni su to 90% stranci - Francuzi, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, gosti iz skandinavskih zemalja kao i zemalja Beneluksa, a što se tiče špice sezone također su to ta ista tržišta i zemlje uz dodatak naših ljudi iz dijaspore'', pojašnjava nam Krešić.

Polažu nade u avioliniju Beograd-Mostar

Ovaj dugogodišnji turistički djelatnik ističe kako se nadaju da će Zračna luka Mostar generirati dodatne posjete, a puno očekuju od linije Beograd-Mostar.

''Budući da nove linije još nisu zaživjele u obimu u kojemu bi tek trebale još nemamo nekih konkretnih pokazatelja koliko su ove rezervacije u Neumu vezane za letove u Mostar. Međutim, nama je posebno zanimljiva linija Beograd-Mostar, budući da imamo sve veći broj gostiju iz Srbije koji nam dolaze autom. Zašto ne bismo iskoristili i tu liniju, jer vidim da će i cijene karata biti prihvatljive'', govori za Bljesak.info Krešić i dodaje kako se nadaju da će imati određeni broj gostiju i sa tih tržišta koji u Hercegovinu dolaze avionom.

''Ipak, to neće značajno utjecati na naše ukupno poslovanje, ali svi ti pomaci su itekako dobri i pozitivni i dobri pokazatelji za buduće poslovanje'', smatra Krešić.

Radne snage fali

Naravno, nezaobilazno je pitanje manjka radne snage u Neumu kao i dolaska stranih radnika.

''U Neumu, kao i na svim destinacijama, fali radne snage. Problem sa turizmom je što je turizam sezonska djelatnost i teško možete naći kvalitetnog radnika da vam odradi 5-6 mjeseci sezone'', poručuje Krešić.

Foto: Bljesak.info / Neum

Ističe i kako je u Neumu je 90% domaćih radnika uz nešto sezonaca i radnika iz unutrašnjosti BiH.

''Počela se uvoziti strana radna snaga, ali radi se o jako malim brojkama, Međutim, ako se taj trend nastavi mislim da će se za sljedeću godinu početi ozbiljno razmišljati o uvozu strane radne snage'', mišljenja je Krešić.

Napominje i kako je taj problem dugoročno nerješiv.

''Svako ga rješava na svoj način, ovako ili onako. Da je lako - nije, ali do početka sezone će sve to leći na svoje i stabilizirati se'', govori nam sugovornik.

Problem prenatrpanosti, manjka parkinga i brendinga

Zanimalo nas je i koji su to problemi sa kojima se Neum nosi u jeku turističke sezone te što je to na čemu treba poraditi u Neumu.

Foto: PR / Sezona u Neumu

''Problem same sezone i špice sezone je prenatrpanost Neuma turistima, manjak parkirnih mjesta, bolja čistoća i red na šetnici i samom obalnom pojasu. Do sezone bi trebala u punom kapacitetu početi raditi i lokalna turistička zajednica i ja se nadam da će oni poraditi i na marketingu i na promociji Neuma kao destinacije i na samom vizualu Neuma'', iskren je Krešić.

Turistima je, napominje, prvi dojam jako bitan, i tu ima zamjerke.

Vizualni identitet

''Za mene je neprihvatljivo da i Čapljina i Stolac imaju i uređeniji ulaz i bolju turističku signalizaciju, ne umanjujući turističku vrijednost ni Čapljine ni Stoca. Međutim ako gledamo službene podatke, Neum ima veći broj noćenja u 2023. godini nego i Mostar i Međugorje i Stolac i Čapljina'', navodi Krešić.

Osvrnuo se i na banalan primjer ulaza u Neum.

Foto: Bljesak.info / Panorama Neuma

''Na ulazu u Neum imate dvije table koje, nažalost, gostima sugeriraju samo da prođu kroz Neum. O takvim stvarima govorim'', dodaje.

Sumirajući sve, kaže da se  mora puno poraditi na samoj uređenosti mjesta, vidljivosti Neuma kao dobre turističke destinacije i na samoj promociji destinacije.

''To su neke stvari koje malo koštaju, a sa kojima bi puno dobili kao turistička destinacija, jer je prvi dojam turista koji ulazu u destinaciju jako bitan'', zaključuje razgovor za Bljesak.info Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Kopirati
Drag cursor here to close