Turistička razglednica

Nacionalni park Una ruši rekorde: Turisti očarani prirodom i ljudima

Turiste iz svih krajeva svijeta naročito privlači Nacionalni park Una, a predviđa se da će do kraja godine zabilježiti gotovo 150 tisuća posjeta.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 09. 2023. u 21:42 Bljesak.info
Turistička razglednica Unsko-sanskog kantona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spektakularni vodopadi i čistoća Une, razlozi su rekordne posjećenosti koju Unsko-sanski kanton bilježi i ove godine.

Turiste iz svih krajeva svijeta naročito privlači Nacionalni park Una, a predviđa se da će do kraja godine zabilježiti gotovo 150 tisuća posjeta.

Arapi najbolji 

Štrbački buk sa spektakularnim vodopadom, visokim skoro 25 metara, sada je već svjetska atrakcija. Samo u prvih osam mjeseci premašena je brojka od 128.000 evidentiranih posjeta, koliko su imali lani. U svakom djeliću onoga što nudi ovo čudo prirode uživaju turisti iz svih krajeva svijeta.

"Došli smo iz Njemačke. Jako nam se sviđa ovdje. Voda, slapovi, netaknuta priroda, ljudi... Nemam riječi. Prelijepo je", kazao je Sebastian iz Njemačke.

Njegovo mišljenje dijeli i Njemica Iliana koja navodi kako je na nju poseban utisak ostavila gostoljubivost domaćina te prelijepa zelena boja vode, piše BHRT

"Predobra je lokacija, turisti je vole, radim kao turistički vodič. Jedino za ovo pitaju. Oni misle da je ovo dženet, kuća kao u raju", istaknuo je Sarajlija Ahmed Nukić.

Od Nacionalnog parka i turista benefite, naravno, ima i lokalno stanovništvo. S početnim kapitalom od svega stotinu maraka, Almir i Azema, suočeni s nedostatkom posla i neimaštinom, počeli su najprije prodavati sladoled i voće. Danas kažu da su im najbolji turisti Arapi.

Nije rijeka, nego voda 

"Naši počeci su bili vrlo teški. Na prvu ruku, kada smo počeli ovdje raditi prije 13-14 godina, mnogima je bilo neobično pa i smiješno. Govorili su što ćete gore... Krenuli smo iz ničega i upornim radom uspjeli smo", naveo je Almir Mešanović.

"Naporno je previše, radimo po 12-13 sati dnevno, sve nas čeka. Moraš pripremiti da bude svježe. I tako iz dana u dan", naglasila je Azema Mešanović.

Rijeka Una plijeni svojom čistoćom. Često će Bišćani reći, Una nije rijeka, Una je voda, a voda se - pije.

Pažnju jednako plijene i druge lokacije. Naročito ona Milančev buk u zoni Martin Broda gdje je površinski i najveći vodopad na rijeci Uni. Cilj je da ovo mjesto bude prepoznato na svjetskim tržištima kao "antistresna oaza Europe".

"Naša vizija i imperativ je da kreiramo destinaciju koju promoviramo kao 'Una land - zemlja vodenih čarolija'. Razvijat ćemo unsku rivijeru na principima zaštite i očuvanja prirode, a u cilju stvaranja ambijenta za održivi razvoj", kazao je ravnatelj Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić.

Ako je suditi prema broju posjetitelja, ova godina u Nacionalnom parku će biti rekordna, što je osnova za globalni razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i podatak da je broj smještajnih kapaciteta udesetostručen.

Kopirati
Drag cursor here to close