FOTO | VIDEO

Hrvati o Uni: "Ostat ćete bez daha"

Staza do izvora je strma i šumska, zahtjevna i za iskusne planinare, ali kada jednom dođete, ostat ćete bez daha.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 08. 2023. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Una, solo una", viknuo je još u rimsko doba legionar kada je ugledao predivnu rijeku na sjeverozapadu današnje Bosne i Hercegovine. Planinska rijeka koja, spuštajući se prema ušću, postaje ravničarska, Una je pravi mali raj za ljubitelje prirode, ali i avanturiste.

Svoj put dugačak 210 kilometara započinje u Lici, a veći dio toka ide uz državnu granicu. Rijeka Una u svom toku kroz BiH je nacionalni park koji svake godine privlači velik broj turista, prenosi Punkufer

Bajkovito vrelo 

Na 396 metara nadmorske visine, u dolinama Like kod mjesta Donja Suvaja, nalazi se najdublji krški izvor Dinarida, Vrelo Une.

Na visokim i strmim liticama, naći ćete bajkovito tirkizno jezero, jedno od izvora ove lijepe rijeke. Staza do izvora je strma i šumska, zahtjevna i za iskusne planinare, ali kada jednom dođete, ostat ćete bez daha.

Hladnoća uz sami izvor savršeno će vas ohladiti u tople dane, a priroda oko jezera posjetit će vas na bajke o vilama i vilenjacima. Za bajkovito vrelo može se reći da je i izvor mladosti, jer kako kažu, tko se umije na izvoru Une, ostaje vječno mlad.

Una je u svojom silinom isklesala predivni duboki kanjon. Strme litice dižu se do 350 metara nadmorske visine iznad rijeke.

Zelenkasta rijeka stapa se s bogatom vegetacijom, a sama vožnja kroz kanjon uskim i vijugavim cestama je spektakularna. Preko samog kanjona postoji pruga, kojom je nekada vozio vlak do Kulen Vakufa, što bi danas bio pun pogodak u turističke svrhe za pravi doživljaj veličine i ljepote kanjona.

Zaštićeno područje

Najviši i po mnogima najljepši slap na Uni je Štrbački buk. Visok 24 i pol metra, okružen je s još nekoliko slapova u koje ćete se zaljubiti. Danas zaštićeno područje, nekoć su silinu vode koristili i krasili brojni mlinovi.

U sklopu nacionalnog parka možete prošetati drvenom šetnicom do ovog predivnog kutka prirode. Sam Štrbački buk dobio je ime dobio po mjestu Donji Štrpci, koji se nalazi u Lici s druge strane Une.

Una je raj za ljubitelje raftinga i avanturiste. Sam zvuk vode iz daljine podiže adrenalin i zove na zabavu. Brzaci, uska rijeka, slapovi, sve su što trebate za dobro druženje ili team building.

Postoje nekoliko vrsta rafting vožnji na Uni, od lagane koja traje dva sata do one šestosatne po brzacima VI kategorije.

Najatraktivniji i najuzbudljiviji dio rijeke je Štrbački buk – Lohovo. Vrhunac sezone je dakako ljeti, a s čamcima se dolazi do malih riječnih otoka koje je inače teško posjetiti.

Ovaj mali prirodni raj svakako je vrijedan posjeta, avanturističkog ili opuštenog, ali smaragdna rijeka Una nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Kopirati
Drag cursor here to close