COASTING PLUS

Mostar - Dubrovnik: Suradnja dvije županije koja nadilazi i administrativne granice

Gospodarstvo / Turizam | 21. 06. 2022. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / COASTING PLUS

U sklopu završne konferencije projekta "COASTING PLUS" u Dubrovniku je potpisan Memorandum između partnera toj projekta vezanog za promoviranje održivog razvitka turizma. 

Uime predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenka Hercega, nazočnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, istaknuvši zadovoljstvo što je uspješno privedena kraju provedbu projekta Prijenos integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam (COASTING PLUS), navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Jović je uputio zahvale vodećem partneru Andaluzijskoj federaciji gradova i provincija (FAMP) te suradnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, županu Dobroslaviću i razvojne agencije DUNEA, istaknuvši suradnju dvije županije koja nadilazi i administrativne granice.

"Na našoj završnoj lokalnoj konferenciji, župan Dobroslavić i predsjednik Herceg potpisali su Memorandum o razumijevanju 'Obalno integralno upravljanje za održivi turizam' koji nas dodatno osnažuje za zajedničko djelovanje kada je u pitanju zaštita okoliša i turizam", kazao je Jović dodavši i to kako je, uz Memorandum, na završnoj konferenciji s projektnim dionicima potpisan i lokalni sporazum o suradnji za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području HNŽ.

Jović vjeruje kako će zajedničkim naporima ostvariti zacrtane ciljeve iz Sporazuma osobito vezano za promoviranje jedinstvenih prirodnih vrijednosti delte Neretve i obalnog područja, te održivog pristupa u rješavanju okolišnih i infrastrukturnih problema u obalnom području.

Ministar Jović istaknuo je kako su za Vladu HNŽ-a benefiti od sudjelovanja u COASTING PLUSU mnogo veći od onih formalno sadržanih u projektu, te kako je održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan od najbitnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ-a i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnog razvitka.

"Uz ostale strateške dokumente koje imamo, to je dobra podloga za snažnije sudjelovanje u programima i projektima EU-a promovirajući naše gospodarske, kulturne, prirodne i druge resurse", zaključio je ministar Jović.

U projektu "COASTING PLUS" uz HNŽ sudjeluju partneri iz Španjolske, Hrvatske, Grčke i Italije, a usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unaprjeđenja razvitka održivoga i odgovornog obalnog turizma i zaštite okoliša na mediteranskom području, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close