Crna Gora

Kotor sve atraktivnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta

Kotor je osvanuo i na Forbesovoj listi.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 08. 2023. u 15:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je iz godine u godinu sve atraktivnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta, a posebno se izdvaja Kotor, zbog bogatog kulturnog nasljeđa i lijepe prirode.

Kotor je ovih dana prepun turista iz skoro cijelog svijeta. Najviše ih je iz Velike Britanije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, zemalja Skandinavije, kao i iz država regije. Ekipa Anadolu posjetila je ovaj grad, koji, osim što je bogat poviješću i kulturom, poznat je i po uplovljavanju najvećih svjetskih kruzera.

Stari grad mjesto susreta 

Posjetitelji uglavnom uživaju u obilasku Starog grada, razgledavanju štandova i pogledu na zaliv.

Elishka iz Češke, u izjavi za Anadolu, kaže da je oduševljena prirodom i ljudima u Crnoj Gori.

Foto: Anadolija / Kotor sve atraktivnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta

"Kotor ima prelijepe tvrđave, grad je sa nevjerojatnom poviješću. Dopada nam se i ostat ćemo tri do četiri dana", kaže Čehinja Elishka.

Sve više turista koji posjećuju Kotor dolazi iz Turske. Altay iz Istanbula kaže da je Kotor odabrao kao grad za jednodnevni izlet.

"Ostao bih duže, ali to nije moguće. Kotor je jedno od prelijepih mjesta koje treba svako da posjeti. Imaju i tvrđavu, planirao sam da je posjetim, ali nisam stigao. I cijene u gradu su prihvatljive", kaže Altay.

Martina iz Slovačke kaže da uživa u Kotoru.

Foto: Anadolija / Kotor

"Sviđaju mi se uske ulice, arhitektura, kao i unutrašnjost grada. Uživam, ostat ću par dana ovdje", kaže Martina.

Za sedam mjeseci više od 220 kruzera 

U Kotor tradicionalno uplovljavaju najveći svjetski kruzeri, koji upravo dovode na hiljade posjetilaca u ovaj grad. U Luku Kotor je za sedam mjeseci uplovilo 224 kruzera ili 256.822 putnika, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: Anadolija / Turisti u Starom gradu

Iz Luke Kotor je priopćeno da je tokom avgusta najavljeno 76 uplovljavanja, u rujnu 56, listopadu 57, u studenom 14 brodova, a u prosincu četiri.

Prvi na Forbsovoj listi destinacija za umirovljenike 

Magazin Forbs je na prvom mjestu liste najboljih destinacija za umrovljeničke dane, kada je u pitanju jet set i bogati umirovljenici, odabrao Kotor. Na listi objavljenoj ovog ljeta, ističe se da je mjesečni proračun za komotan život dvoje umirovljenika u ovom gradu oko 2.900 američkih dolara.

Foto: Anadolija / Kotor, Crna Gora

Ističe se da se radi o zalivu Jadranskog mora, "istačakanim" srednjovjekovnim gradićima, ali i luksuznim modernim kompleksima, uz blizinu marine za super-jahte.

"Kotor je poznata destinacija u svijetu bogatih, ali se radi o mjestu sveukupno povoljnom za život, prelijepim pejzažima, lakim procedurama da se dođe do stana, uz beskrajne opcije za rekreaciju", navodi se u analizi Forbsa.

Također, pružene su i osnovne informacije o Crnoj Gori, kao o mediteranskoj zemlji veličine američke savezne države Konektikat, a za koju se očekuje da u sljedećim godinama postane članica EU-a.

Foto: Anadolija / Turisti u razgledavanju
Kopirati
Drag cursor here to close