Kulturna ruta

Kako su se povezali Mostar i Podgorica

U Mostaru održana press konferencija projekta Valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija Mostar i Podgorica
Gospodarstvo / Turizam | 04. 09. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Centru za kulturu danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta “Valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija
Mostar i Podgorica” kojega zajednički provode Turistička zajednica Hercegovačko neretvanske županije i Turistička organizacija Podgorice.

O rezultatima projekta i završnim aktivnostima na konferenciji su govorili predstavnica Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) Snježana Derviškadić, voditelj RCC Projekta razvoja i promocije turizma i predstavnici Turističke zajednice Hercegovačko – neretvanske županije Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK/Ž, menadžer projekta i Ramiz Bašić, koordinator projekta.

U prethodnim aktivnostima projekta, koje su započele početkom godine, ove dvije turističke organizacije su utvrdile zajedničke elemente Mostara i Podgorice na temelju kojih su kreirali tri regionalne rute kulturnog turizma: Sunčana strana svjetskog nasljeđa - stari gradovi, rijeke i mostovi, Spomenička regionalna ruta i Religijsko-kulturna regionalna ruta.

“Drago nam je da smo u ovim izazovnim projektima ipak uspjeli privesti kraju projekt koji povezuje dvije države i dva grada- Mostar (BIH) i Podgoricu (Crna Gora). Bio nam je cilj povezati upravo ova dva grada koji imaju mnogo toga zajedničkog, dio su Mediterana i balkanske turističke rute za koju smo i sami svjedočili koliko je posljednjih godina doživjela procvat. Kroz ovaj projekt smo angažirali brojne eksperte iz oblasti turizma, marketinga, grafičkog dizajna, fotografije i uspjeli napraviti ono što je cilj ovog projekta- promocija kulturne rute ove dvije turističke destinacije kroz fotografije, brošure, video materijale i slično. Uradili smo analizu kulturne baštine i procjenu turističkih potencijala ova dva grada koji imaju svoje mostove, te smo definirali kulturnu rutu koja će biti ponuđena turističkim agencijama već ove godine, a osobito kada prođe pandemija. Urađen je marketinški plan za promociju ove rute, koja se trenutno promovira na billboardima u našoj zemlji i Crnoj Gori, a vjerujem da ćemo ovaj novi turistički proizvod imati priliku promovirati i na sajmovima već početkom naredne godine”, kazao je Semir Temim , menadžer projekta.

Projekt financira Europska unija, a provodi Regionalno vijeće za suradnju u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana.

“Ovim projektom je napravljena kulturna ruta kojom se povezuju stari gradovi, rijeke, mostovi i predstavlja nasljeđe koje imamo kroz regionalnu, spomeničku, te religijsku rutu. Mislim da se zbog svega što nam se dogodilo kroz 2020. u oblasti turizma, možda sad čak još više dobiva na značaju ovo što je urađeno, jer nam dozvoljava da na području cijele regije sljedeće sezone izlazimo s novim proizvodima i modalitetima predstavljanja nasljeđa, što je izuzetno važno jer kad krenemo natrag na tržište, bit će značajno kazati što smo uspjeli napraviti kao i da izvučemo još neke elemente ponude koji do sada nisu bili aktivni”, kazala je Snježana Derviškadić, voditelj RCC Projekta razvoja i promocije turizma.

Kruna, odnosno završni promotivni događaj projekta je koncert kojim će se promovirati kulturna ruta Mostar Podgorica.

“Koncert se održava sutra, 5.9.2020. s početkom u 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu u Mostaru. U programu će, uz goste iz Crne Gore- bend Kuba Acoustic, koji će predstaviti tradicionalne crnogorske pjesme, nastupiti i poznati promotori sevdaha iz BIH- Divanhana”, najavio je Ramiz Bašić, koordinator projekta.

Koncert će biti održan uz strogo pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera, dok će publika zbog pogoršanje epidemiološke situacije koncert moći pratiti isključivo online na youtube kanalu/ Kulturna ruta Mostar-Podgorica.

Projektne aktivnosti se provode kroz bespovratna sredstva Projekta razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu suradnju.

Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne ponude kulturnog i avanturističkog turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close