Komentar

Kada je najbolje ići u Neum?

Cijene proizvoda i usluga uglavnom 'tipične' za turističko mjesto. U restoranima i trgovinama koji su bliže moru one su nešto više, dok udaljeniji ugostiteljski objekti imaju niže cijene.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 06. 2021. u 19:07 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemiji se ne nazire kraj, bar u BiH. Ali zato se izgleda Neumu smiješi još jedna dobra turistička sezona. Bar kada su u pitanju domaći turisti. Nije da nema ni onih iz susjedne Srbije, ali domaće registracijske tablice ipak preovladavaju.

Tome u prilog idu i silni toplotni valovi koji 'tresu' zemlju proteklih 15-ak dana. Gdje se zapravo najbolje možete rashladiti? Dok jedni biraju planinu i svjež planinski zrak, drugi su pojurili makar tijekom vikenda udisati morski zrak i kupati se u toplom moru. No, zastanite prije nego se odlučite krenuti za vikend u Neum i budite spremni na mnogo toga.

Strpljenje, parking, ležaljka...

Prije svega budite spremni čekati u koloni na granici, zatim parking mjesto ćete vjerojatno dugo tražiti (možda i pokoju kaznu platiti ako ne uspijete 'na vrijeme' uzeti parking tiket) i tko zna da li ćete opet uspjeti pronaći mjesto za peškir, ležaljku ili suncobran. Govorimo o vikendu. A takav je bio protekli. U najmanju ruku kaotičan. Za one koje nemaju strpljenja ne preporučujemo odlazak na vikend u Neum. Također ukoliko mislite bezbrižno plivati bez sudaranja s drugim ljudima – teško da ćeto to uspjeti.

Foto: Bljesak.info / Dan nakon kaotičnog vikenda već možete pronaći ležaljku i mjesto za kupanje

No, nije sve tako 'strašno'. Nedjelja popodne će vam već sama kazati kakvo je stanje s turizmom u ovom bh gradu koji izlazi na more. Parkinzi poluprazni, ležaljki na pretek, mjesta za kupanje također. Ali opet i oni koji su ostali su domaći turisti. U razgovoru s njima možete saznati da su neki smješteni u hotele, a drugi u privatne smještaje. Kažu, hoteli ništa ne nude a preskupi su. Ipak zbog korone su se odlučili za dolazak u Neum, kako ne bi morali raditi testove, i imati komplikacije pri prelascima na graničnim prijelazima.

Tako da, ukoliko već želite svoj godišnji odmor (ili dio njega) provesti u Neumu, ako možete birajte radne dane, nikako vikend.

Foto: Bljesak.info / Uživanje u poslijepodnevnom kupanju tijekom radnih dana bez gužve

Turistički radnici i svi oni koji se bave turizmom, u neformalnom razgovoru kažu, kako sezona još nije počela – te pravo 'zahuktanje' očekuju od polovine srpnja pa do kraja kolovoza.

Cijene 'tipične' za turističko mjesto

Cijene proizvoda i usluga uglavnom 'tipične' za turističko mjesto. U restoranima i trgovinama koji su bliže moru one su nešto više, dok udaljeniji ugostiteljski objekti imaju nešto niže cijene.

Za kilogram smokava koje možete kupiti tik do mora izdvojiti ćete 7 KM, a za kilogram lubenice 2 KM. Svježe kruške se pak prodaju po cijeni od 6 KM po kilogramu.

U restoranima radnim danima gužve baš i nema, ali ako oželite popiti sok iz flašice, za njega ćete izdvojiti 4 KM, dok oni koji preferiraju vodu – za bocu od 0,75 u restoranu će dati također 4 KM. 4 KM će vam biti dovoljno novca i za jedno pivo od 0,5 l.

Dok većina stanovništa ne bude cijepljena, a novi sojevi koronavirusa budu 'pristizali' – izgleda da će Nuem biti jedina moguća destinacija za odlazak na more mnogih bh građana. Nije da to nije dobra vijest za turizam ovog mjesta, ali je na sramotu bh vlasti koja je uglavnom 'osigurala' cjepiva iz donacija. Tj. milosti drugih država. Možda nam se i Amerika smiluje pa pošalje koji kontigent cjepiva 'preko' ministrice vanjskih poslova. A možda samo opet budemo zadnja rupa na sviralu, kao i uvijek. Vjerojatnije je ovo drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close