Razgovor sa načelnikom Neuma

Jurković za Bljesak: Širit ćemo obalni pojas i plažne prostore u Neumu

''U redovitim razgovorima sa hotelijerima došli smo do informacije da su svi hoteli bukirani od 1. svibnja do 1. prosinca. Prema onome što sam čuo od njih, a i prema ostalim saznanjima, ova sezona bit će definitivno rekordna'', ističe Jurković.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 04. 2023. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš dugoročni plan je raditi studiju proširenja obalnog pojasa i studiju plažnog prostora, kako bi u godinama ispred nas krenuli u priču proširenja jednog i drugog, a kako bismo dobili više plažnog prostora, koji je turistima u špici sezone jako potreban'', kaže za Bljesak.info govoreći o planovima pred turističku sezonu načelnik općine Neum Dragan Jurković.

Dodaje kako Neum ima kapacitet od 12.000 do 15.000 ležajeva.

''Radi se o ležajevima u hotelima i privatnom smještaju, a kad u jeku sezone u jedan grad poput Neuma dođe 15.000 ljudi, kapaciteti su puni do posljednjeg mjesta i nedostaje nam tog plažnog prostora, tako da dugoročno želimo riješiti taj problem'', pojašnjava nam Jurković.

Kapaciteti za 2023. popunjeni

Napominje kako su kapaciteti u Neumu za 2023. godinu već popunjeni te kako će ovo sigurno biti rekordna sezona.

''U redovitim razgovorima sa hotelijerima došli smo do informacije da su svi hoteli bukirani od 1. svibnja do 1. prosinca. Prema onome što sam čuo od njih, a i prema ostalim saznanjima, ova sezona bit će definitivno rekordna'', ističe Jurković.

Kada su u pitanju gosti, pored domaćih, ističe, ove godine očekuju i više gostiju iz stranih zemalja.

''Proteklih par godina Neum je zanimljiva destinacija turistima iz cijele Europe, tako da i ove godine očekujemo da će u Neumu ljetovati Slovaci, Česi, Poljaci, Austrijanci, ali i Nijemci, Francuzi…'', pojašnjava Jurković.

Usluga sve bolja iz godine u godinu

Uslugu, napominje, podižu iz godine u godinu.

''Zajedno sa našim ugostiteljima i hotelijerima mi svake godine pokušavamo dići razinu usluge za minimalno još jednu stepenicu. Protekle sezone poboljšali smo infrastrukturu uz samu obalu, a takvih projekata bit će i ubuduće. Također, trudimo se organizirati događaje koji će turistima tijekom sezone biti zanimljivi, poput Neumskog ljeta, koje iz godine u godinu ima sve bogatiji program'', kaže za Bljesak.info Jurković.

Kaže nam i kako privode kraju priču oko formiranja turističke zajednice u Neumu koja bi, kako je najavio, uskoro trebala krenuti s radom.

Uskoro lokalna turistička zajednica

''Mi smo imali na Općinskom vijeću nacrt Statuta Turističke zajednice Općine Neum i vjerujem da ćemo u idućih 20 dana imati Skupštinu i izabrati predsjednika Turističke zajednice te krenuti u registraciju. Prema nekim mojim procjenama, ona će u punom kapacitetu profunkcionirati prije početka ljetne turističke sezone'', pojašnjava Jurković.

Ona im je, kaže, potrebna, iz više razloga.

''Lokalna turistička zajednica u Neumu ima svoju perspektivu i kroz taj dio će se promovirati i Neum kao destinacija, što nam je u ovom trenutku jako potrebno'', kaže za Bljesak.info prvi čovjek općine Neum.

Trude se zadržati mlade

Kao općinska vlast rade i na tome da zadrže mlade, odnosno mladu radnu snagu, u ovoj općini.

''Kroz nekoliko aktivnosti trudili smo se zadnjih godina omogućiti mladima da ostanu u Neumu i da ne idu u inostranstvo. Mi smo mala općina, ali smo kroz neke male subvencije, poput opremanja novorođenčadi, preko plaćanja troškova rodiljama, onda putem stipendija, pokušali zadržati mlade i poručiti im da računamo na njih'', priča nam Jurković.

Otkrio nam je i kako u 2024. godini, po uzoru na Čapljinu i Ljubuški, planiraju iznaći sredstva za sufinanciranje kupovine prve nekretnine za mlade.

''Jedan dio troškova bismo preuzeli na sebe te tako mladima olakšali kupovinu prve nekretnine, što bi ih zadržalo. Vidjeli smo pozitivne primjere po tom pitanju u Čapljini i Ljubuškom, pa mislim da ćemo i mi ići u tom smjeru'', kaže Jurković.

Nova zgrada Općine – administrativno središte

Na kraju nam je rekao kako su ponosni što će nakon dugog niza godina riješiti pitanje zgrade Općine Neum.

''Radovi teku po planu, ja se nadam da ćemo do kraja godine useliti u novu zgradu. Bit će to jedno funkcionalno administrativno središte koje će biti na usluzi građanima u puno većem kapacitetu nego do sada'', zaključio je za Bljesak.info načelnik općine Neum Dragan Jurković.

Kopirati
Drag cursor here to close