Očekuje se rekordna sezona

Davor Krešić za Bljesak: ''Zračna luka Mostar jako je potrebna neumskom turizmu''

Krešić ističe kako bi, nakon što otvorena cesta Stolac-Neum, veći broj letova iz Zračne luke Mostar mogao veoma lako produžiti turističku sezonu u Neumu.
Gospodarstvo / Turizam | 24. 04. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarska zračna luka, ukoliko bi proradio u punom kapacitetu, uvelike bi popravio sliku neumskog turizma'', ističe za Bljesak.info Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Krešić ističe kako bi, nakon što otvorena cesta Stolac-Neum, veći broj letova iz Zračne luke Mostar mogao veoma lako produžiti turističku sezonu u Neumu.

''Nama ta zračna luka puno fali. Imali smo ranije razgovore sa velikim tour-operatorima koji su htjeli raditi ovdje velike fikseve koji bi trajali 6 do 8 mjeseci i htjeli su koristiti mostarski aerodrom koji je tada bio, koliko toliko, u funkciji, međutim tada u funkciji nije bila cesta Stolac-Neum. Sada, kad je ta cesta završena i puštena u promet, a koja je moderna, europska cesta, i kad nam se Mostar približio, a samim time i zračna luka, fale nam letovi'', pojašnjava Krešić za Bljesak.info te dodaje kako se nadam da će ipak Zračna luka Mostar profunkcionirati u većem obujmu.

Potrebni su ''avio-gosti''

''Neum jeste malo udaljena destinacija, ali nama trebaju avio gosti. Isto je kao sa Dubrovnikom – čim stanu letovi, nema više ni turizma u Dubrovniku. Nama je zračna luka ogroman potencijal, ali ne smijemo više govoriti o potencijalima, nego ih moramo krenuti iskorištavati.

Mi imamo županiju u kojoj su tri od četiri najveće turističke destinacije u državi – ako izuzmemo Sarajevo, tu su Mostar, Neum i Međugorje, a ja ne znam koja je peta jača destinacija. Ne znam kako treba voditi zračnu luku, jer se ne razumijem u to, ali vidim da letova nema, a potražnja za putovanjima je sve veća. Mora se staviti u puno veću funkciju i da ga mi svi više koristimo'', ističe Krešić.

Inače, kada je u pitanju turistička sezona ispred nas, Krešić navodi da će ona biti rekordna.

Rekordna sezona u najavi

''Stalno pričamo o toj rekordnoj 2019. godini, a ona je bila davno i od tada se svašta i dogodilo i promijenilo i ne treba se vraćati na fizičke pokazatelje te 2019. godine, jer oni su irelevantni, ono što je relevantno su financijski pokazatelj. Prema svim dosadašnjim informacijama koje imamo, sezona 2023. dobrano će premašiti sezonu 2019. i definitivno ćemo ju zatvoriti što se tiče usporedbi'', odlučan je Krešić.

Dodaje kako su hoteli već puni od 1. svibnja pa do kasne jeseni.

Puni hoteli

''Individualne goste u ovakvim okolnostima ne možete očekivati van perioda od 15. lipnja do 15. rujna. Osim te ljetne špice, ono što Neum može ponuditi gostima su grupe i kongresni turizam, koji se polako razvija, ali zasigurno da to može ići još više'', mišljenja je Krešić.

Objašnjava i zašto.

''Neum ima dobar hotelski smještaj, odličan privatni smještaj, idealan zemljopisni položaj - budući da smo povezani autocestom sa Hrvatskom turisti imaju dubrovački i splitski aerodrom, a oko Neuma su svjetske poznate destinacije poput Mostara, Dubronika, Koručule i Međugorja, što naši gosti posjećuju. Ovdje im je cijena jeftinija nego u Hrvatskoj i mi na taj način Neum promoviramo i prodajemo kao dobru destinaciju za kombinaciju odmorišnog i aktivnog turizma'', govori za Bljesak.info Krešić.

Pozitivni utisci sa sajma u Berlinu

Upravo u tom duhu, odnosno ideji promocije Neuma kao destinacije, nastupili su i na nedavno održanom sajmu turizma u Berlinu.

''Sajam je bio prvi postpandemijski sajam, tako da nakon 2019. godine nije bilo sajma u Berlinu koji je najveći turistički sajam na svijetu. Utisci su izuzetno pozitivni, budući da su se svi partneri vratili na sajam i su optimistični pred predstojeću sezonu, budući da su najave jako dobre i mogu slobodno reći da prvi put u 15 godina, koliko radim, vidim toliko pozitivne partnere i kolege koji čekaju predstojeću sezonu'', komentira Krešić.

Pitali smo ga kako se stečeni kontakti i iskustva sa sajma mogu konkretno implementirati na mikrolokaciju, odnosno Neum.

Već se bukira 2024. godina

''Mi već dogovaramo sljedeću sezonu (2024., op.a.), budući da je ova sezona, što se tiče najava i rezervacija, već 80 posto gotova. Partneri su doslovno bukirali sve što se može bukirati, a nama ostaju još gosti koji rade last minute rezervacije Što se tiče nas u prodaji, budući da nam se 2024. već bliži, potražnja je dosta velika i ovaj trend će se i dalje nastaviti'', otkriva za Bljesak.info Krešić.

Sa Davorom smo razgovarali i o osnivanju turističke zajednice na općinskoj razini. Zanimao nas je njegov stav o tome koliko bi to značilo za Neum i neumski turizam.

Turistička zajednica da, ali ako će sama sebe financirati

''Bilo bi od nemjerljivog značaja, ali bojim se da je to na tankom štapu. Mi možemo osnovati Turističku zajednicu, ali ako mi ne uberemo boravišnu pristojbu onda je ta turistička zajednica teret za Općinu i za financije same Općine. Budući da je boravišna pristojba jedan od najvećih prihoda te turističke zajednice, ona se može se osnovati jedino ako će biti financijski samoodrživa'', stava je Krešić.

Osoba koja bi došla na čelo te turističke zajednica morala bi, dodaje, voditi politiku promocije Neuma kao destinacije.

''Mi nemamo nekoga tko bi vodio marketinšku destinacijsku politiku same destinacije i jednostavno smo prepušteni sami sebi. To se radi stihijski, svaki hotelijer hoda individualno po sajmovima… Mi ne trebamo promovirati samo hotele i smještaj, nego Neum kao destinaciju, ali to nije naš posao, nego posao krovne organizacije koja bi se trebala aktivirati. Međutim, ne treba ju aktivirati ako neće imati prihode. Ako je razlog njenog osnivanja samo da se zaposli dvoje ili troje ljudi koji će biti na teretu općinskog proračuna, onda njeno osnivanje nema svrhe'', poručio je Krešić.

Uvoz radne snage

Na kraju ističe kako je iz godine u godinu sve veći problem s nedostatkom radne snage te kako je uvoz stranih radnika neophodan.

''Stanje je teško po pitanju radne snage, ali snalazimo se iz godine u godinu. Nas čeka uvoz radne snage, već sljedeće godine, ako ne već i ove. Ako najveće svjetske europske velesile poput Grčke, Turske, Hrvatske i Španjolske nisu uspjele riješiti problem radne snage sa domaćim ljudima, teško da ćemo je mi riješiti. Ne trebamo se zamajavati sa nekim stvarima, iako bismo svi voljeli da imamo domaću radnu snagu, posebice lokalnu, iz našeg mjesta, ali mi trenutno ne možemo naći radnu snagu ni u našem mjestu, ni županiji ni u državi. Čekaju nas ti trendovi uvoza radne snage, ali ne trebamo od toga bježati'', zaključuje razgovor za Bljesak.info Krešić.

Prema njegovim predviđanjima, prevladavat će Filipinci koji slove kao dobra i pouzdana radna snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close