Sporna odluka VM

Turistički djelatnici ne žele opet prazan Stari grad. Ili turisti ili blokada granice

Ako se ne promijeni sporna odluka Vijeća Ministara turistički djelatnici iz Mostara poručuju kako će turistička sezona za njih biti završena.
Gospodarstvo / Turizam | 01. 06. 2021. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi ne možemo opstati od domaćih turista, svaka čast njima, ali potrebni su nam i drugi", poruka je to turističkih djelatnika iz mostarskog Starog grada s današnjeg sastanaka koji je organiziran povodom odluke Vijeća ministara BiH koje na zadnjoj sjednici nije podržalo odluku o lakšem ulasku stranih državljana u BiH.

Ztvorena vrata turistima s kruzera

''300 do 350 turista s kruzera iz Dubrovnika trebali su u trodnevnu posjetu doći u Mostar, Međugorje, Stolac i Blagaj, sve je bilo dogovoreno, ali rekli su da ako budu morali raditi PCR testove neće dolaziti. Ovom odlukom ispadamo iz svih opcija koje su vezane za turizam'', kazao je jedan od turističkih djelatnika.

Ako se ne promijeni sporna odluka Vijeća Ministara turistički djelatnici iz Mostara poručuju kako je za njih turistička sezona završena. Nije ni počela, a završila je.

''Mostar će zajedno s BiH ispasti iz svih opcija, ako se ne ukine ova odluka, ovo je najveća šteta i zlo koje se moglo nanjeti BiH, turizmu i svima nama'', kazali su.

''Svi turisti koji na kruzerim dolaze u Dubrovnik su cijepljeni, dogovorene su posjete i našim gradovima. Ljudi su preboljeli koronu, cijepljeni mogu putovati po cijeloj Europi, a ne mogu ući u BIH. Ovo ne vodi ničemu'', poručili najavljujući kako će se za pomoć obratiti i gradonačelniku Mostara Mariu Kordiću.

Prijetnje blokadom granica

Turistički djelatnici iz mostarskog Starog grada prijete blokadama zbog odluke Vijeća ministara o olakšicama pri ulasku turista u BiH. Složni su kako ova odluka šteti ionako posrnulom turizmu.

''U kontaktu smo s predstavnicim iz Međugorja, Blagaja, a pozivamo i sve druge da nam se priključe u ovome. Ovo nam je zadnja prilika jer ovo ne vodi ničemu. Ako se ništa ne dogodi spremni smo na radikalnije poteze, blokade granica i prosvjedi'', poručili su.

Foto: Bljesak.info / Sastanak turističkih djelatnika u Mostaru

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH, na zadnjoj sjednici nije postiglo konsenzus o donošenju izmjena i dopuna odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu koja je dopunjena na sjednici.

Vijeće ministara BiH će o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja, nakon obavljenih konzultacija. Tako, sukladno ovoj odluci stranci koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus neće moći nesmetano ući u BiH.

Trebala im otvorena BiH

Inače, Stari grad u Mostaru ljetos je bio gotovo prazan. Uzalud su se mostarski ugostitelji i turistički djelatnici nadali da će mostarske kaldrme biti pune domaćih, ali i stranih gostiju. Trebala im je otvorena BiH.

Vijeće ministara BiH tek je sredinom rujna prošle godine otvorilo bh. granicu za sve strane državljane pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Šteta je već bila učinjena, a ova zadnja odluka Vijeća ministara vodi ka istom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close