Sve u jednom

Hrvati o Blidinju: Spoj najljepše prirode, živih legendi i sjajne domaće hrane

Istočni dio Čvrsnice krasi i vjerojatno najpoznatiji simbol Parka prirode Blidinje - Hajdučka vrata, prirodni geomorfološki fenomen u obliku prstena, promjera oko pet metara.
Gospodarstvo / Turizam | 09. 07. 2023. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo sat i pol vožnje od Makarske i manje od dva sata od Splita, nalazi se Park prirode Blidinje.

Jedna je to od najljepših prirodnih cjelina čitave Bosne i Hercegovine, ali i područje fascinantne povijesti, živih legendi i sjajne domaće hrane koje će vam pružiti odmor na svježem planinskom zraku, osobito dobrodošlo u vrijeme ljetnih vrućina, brojne aktivnosti u prirodi, više ili manje avanturističke naravi i nezaboravne slike i poglede.

Iz kojeg god smjera 

Dolazite li iz Splita, do PP Blidinje vozit ćete preko Tomislavgrada i Lipe, a ako dolazite iz smjera Makarske bit će vam bliže preko Posušja i Rakitna, piše Punkufer

U park prirode možete doći i iz smjera Mostara preko Jablanice ili preko Goranaca i Rosnih poljana te iz smjera Rame preko Orašca i Kedžare.

PP Blidinje obuhvaća područje planina Čvrsnice i Vrana. Čvrsnica je s vrhom Pločno od 2228 netara nadmorske visine najviša planina Hercegovine i središnjih Dinarida, a udolina Dugo polje sa sjeverozapadne strane razdvaja je od Vrana.

Istočni dio Čvrsnice krasi i vjerojatno najpoznatiji simbol Parka prirode Blidinje - Hajdučka vrata, prirodni geomorfološki fenomen u obliku prstena, promjera oko pet metara. Nalazi se iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice, na gotovo dvije tisuće metara nadmorske visine i uokviruje nevjerojatne vizure.

FOTO:Fena / Neophodno je da se Hajdučka vrata proglase nacionalnim spomenikom 

Spomenik prirode 

S njega se pruža pogled na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj.

Zaštićeni je spomenik prirode, na što bi možda trebalo češće podsjećati u eri što boljeg selfieja. I sam je prilično fotogeničan. A legenda kaže da su ovdje momci postajali hajducima. Jednom kada bi prošli kroz Hajdučka vrata, zavjetovali bi se da će čuvati družinu i biti njen uzoran član.

Najkraćom pješačkom stazom, onom iz Vitlenice, do Hajdučkih vrata trebat će vam oko tri i pol sata. Putem ćete naići na otključanu kolibu u koju se planinari mogu skloniti, a s dobro označene staze čitavim se putem otvaraju prekrasni vidici.

Staza prolazi uz lijepo jezero Crljenak, a s njega ćete za pola sata stići i do Hajdučkih vrata. Nešto dalje je i Vilinac, jedan od najpoznatijih planinarskih domova u BiH.

Blidinjsko jezero

Kada posjećujete PP Blidinje, nezaobilazna je točka Blidinjsko jezero, po kojem je park i dobio ime. Na nadmorskoj visini od 1185 metara najveće je planinsko jezero u BiH. Danas je turistički centar parka i nudi brojne sadržaje i aktivnosti, a uz njega se nalazi i nekoliko kampova.

Blidinjsko jezero smjestilo se u dnu Dugog polja koje čuva nekropolu od 150 stećaka, uglavnom ukrašenih ploča i sanduka, koja je upisana i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, i koju morate posjetiti.

A tradicionalnu hercegovačku kuhinju koja će vam dati snagu za avanture i istraživanja kušajte u restoranu Hajdučke Vrleti, poznatom po domaćoj atmosferi i sjajnoj hrani.

Saznat ćete ovdje za Hajdučku Republiku Mijata Tomića, slušati o neobičnoj manifestaciji "Dobro slaži i ostani živ", brojnim legendama o hajducima i naravno, Divi Grabovici, nesretnoj djevojci koja je radije umrla nego imala posla s Turčinom - i tako postala simbol čistoće, mučeništva i katoličanstva. I glavni lik prve opere na hrvatskom jeziku u BiH.

Video: MANIFESTACIJA NA KOJU POLITIČARI NISU DOBRODOŠLI
Kopirati
Drag cursor here to close