Nema snijega

Hoće li uopće biti zimske sezone na bh. planinama?

Prošle godine na bh. planinama zabilježeni su rekordni rezultati u skijaškoj sezoni, ali predviđanja za predstojeću nisu dobra.
Gospodarstvo / Turizam | 29. 12. 2022. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj godine se bliži, pa iako bismo trebali već uvelike planirati kada otići na planinu i uživati u zimskim čarima, izgleda da je skijaška sezona ove godine malo prolongirana, piše Večernji list BiH.

Prošle godine na bh. planinama zabilježeni su rekordni rezultati u skijaškoj sezoni, ali predviđanja za predstojeću nisu dobra.

Promjena klime na globalnoj razini izazvala je poremećaje koji ostavljaju traga i utječu na klimatske prilike i u Bosni i Hercegovini, javlja Faktor.

Previsoke temperature

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za idućih 15 dana. Danas će biti umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Ponegdje na zapadu može pasti i malo kiše. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. U većem dijelu zemlje razvedravanje tijekom dana. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 stupnjeva.

Sutra će biti umjereno do pretežito oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 stupnjeva. U petak umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. Ponegdje na jugozapadu može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 stupnjeva. Vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine.

A i početak nove ne donosi nam pravo zimsko vrijeme. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, početkom 2023. godine neće biti bitnijih promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Prevladavat će stabilno, djelomično sunčano i nešto toplije vrijeme od prosjeka. Pogled prema plavetnilu neba i suncu u kotlinama i dalje će onemogućavati magla.

Oborine se ne očekuju do kraja prognoznog razdoblja. Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1 i 6 u Bosni do 8 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 4 i 9 u Bosni do 12 °C u Hercegovini. Vrijeme svakako ne ide na ruku zimskom turizmu u BiH.

Zbog činjenice da još nije pao snijeg, ali i da zbog visokih temperatura nisu u mogućnosti praviti umjetni, pod velikim znakom pitanja je sezona u siječnju i veljači. S ovim problemom susreću se planine u cijeloj regiji, a vrlo su zabrinuti turistički radnici i vlasnici hotela, motela i apartmana na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću...

Gosti iz cijele Europe počeli su otkazivati rezervacije za siječanj, a ako uskoro ne padne snijeg, štete na bh. planinama mogle bi se mjeriti u desecima milijuna.

''U cijeloj regiji temperature su mnogo iznad standardnih prosjeka. U idućih deset dana ne vidimo mogućnost proizvodnje snijega. Naša akumulacijska jezera su puna i timovi su spremni već dulje od 30 dana. Imali smo samo pet dana proizvodnje snijega, što je nedovoljno da pustimo skijalište u rad. Gledajući prognozu, nažalost, do Nove godine nećemo moći otvoriti skijalište. Tehnički smo potpuno spremni. Ovo je rizik posla kojim se bavimo, odnosno razvoja skijaškog turizma, i nadamo se da će što prije temperatura biti ispod nule kako bismo mogli ponovno početi proizvoditi snijeg ili, još bolje, da počne padati snijeg'', kazao je direktor KJP "ZOI '84." Jasmin Mehić za Faktor.

Doček Nove godine

Ništa bolja situacija nije ni na Vlašiću.

''Ove godine trudili smo se nizom manifestacija popraviti situaciju. Imali smo odlično otvorenje sezone i koncerte, a svi smještajni kapaciteti su bili puni. Planiramo i doček Nove godine na otvorenom. Vlašić je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Novu godinu i mislimo da će u tom razdoblju kapaciteti ponovno biti popunjeni. Međutim, problem nastaje od 3. siječnja. Ako ne bude snijega, doći će do otkazivanja rezervacija, takva je praksa'', kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBŽ-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close