Hm

Grčka - izmislili najezdu stjenica kako bi se riješili turista

U priopćenju ministarstva navodi se da su plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u centru grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i grada Atene, "apsolutno lažni".
Gospodarstvo / Turizam | 06. 12. 2023. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčko ministarstvo zdravstva traži pomoć policije zbog prevaranata koji su izmišljanjem najezde stjenica pokušali zastrašiti strane turiste i prisiliti ih da napuste stanove iznajmljene u Ateni.

U priopćenju ministarstva navodi se da su plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u centru grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i grada Atene, "apsolutno lažni".

Na plakatima, upućenim "dragim posjetiteljima" na pogrešno napisanom engleskom, stajalo je da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih "privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara".

Kazne posjetiteljima

Navodeći nepostojeću najezdu stjenica, zaprijetili su posjetiteljima kaznom od 500 eura ako ne napuste smještaj i pristojno su im poželjeli ugodan boravak u Grčkoj.

Osim krize troškova života, Atena i drugi dijelovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročno iznajmljivanje, većinom namijenjenih stranim posjetiteljima. To je potaklo rast dugoročnih troškova izjamljivanja za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni da napuste stambena područja u centru Atene, piše Guardian, prenosi Index.hr.

Rekordna godina

Vrijednosti nekretnina, takođe, rastu, dijelom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak. Turizam je vodeći pokretač grčkog gospodarstva, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima.

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, posljednjih godina ponovo su se pojavile i postale su sve otpornije na kemijske tretmane. Mogu biti prisutne u madracima, ali i u odjeći i prtljazi te izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju.

Kopirati
Drag cursor here to close