Ljepota

Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu?

U samim Lizopercima možete vidjeti i jednu od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 03. 2021. u 21:23 Ramski vjesnik

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već su svi pomalo umorni od raznih pandemijskih mjera, a proljeće se bliži.

Postali smo željni šetnje i prirode. Želimo izaći negdje iz ovog začaranog kruga. Netko će prošetati s obitelji ili prijateljima kroz neko zanimljivo prirodno okruženje. Netko će odušak naći u uređenju vrta, netko u voćnjaku, a mnogi će sigurno sebi postaviti pitanje: ''Gdje za vikend?''

Odgovor na ovo pitanje, ne samo za one koji nisu bili u Rami, nego i Ramljacima: Dođite u Ramu i doživite ugodan vikend. A Ramljacima je to proširivanje spoznaja o svom kraju i to u svako godišnje doba.

Zašto posjetiti Ramu i što se to može u njoj naći?

Krenete li s bilo koje strane Rame imate uvijek nešto zanimljivo. Mi ćemo krenuti u ovom prvom dijelu s juga, iz pravca Jablanice.

Odmah nakon što prođete branu Jablaničkog jezera skretanjem desno na most možete stići u Lizoperce gdje se smjestila ergela “Jezero” koja čuva autohtonu pasminu konja „bosanski brdski konj“.

U samim Lizopercima možete vidjeti i jednu od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Foto: Ramski Vjesnik / Pozder-begova džamija iz 1530. godine
Foto: Ramski Vjesnik / Posjetite ergelu “Jezero” na obalama Jablaničkog jezera

Ako produžite prije skretanja za Lizoperce onda ćete stići u Hudutsko, mjesto koje se nalazi tik uz Jablaničko jezero. Hudutsko će vas obuzeti svojim mirom.

Nastavljajući odavde stižete u Tošćanicu te uz sami put možete vidjeti nekropolu stećaka, a daljnjim hodom ili vožnjom stižete u Greviće. Na ovom prostoru susrest ćete geološke zanimljivosti i udahnuti mirnoću kraja.

Nastavimo ovo virtualno putovanje uz Jablaničko jezero sve do gornjeg dijela Donje Rame. U mjestu Ustirama osnovan je veslački klub kao dio Veslačkog centra “Rama”.

Ovdje možete zaveslati s mladim veslačima. U vruće ljetne dane možete se i okupati na uređenoj plaži.

Foto: Ramski Vjesnik / Pogledajte otvaranje plaže u Ustirami na Jablaničkom jezeru
Foto: Ramski Vjesnik / Prvi treninzi veslačkog kluba “Ustirama”

Iz Ustirame zanimljivo bi bilo produžiti do mjesta Kućani i odatle se pješice uputiti na Klečku stijenu ili produžiti na Došćicu, Homatlije ili zastati nad Volujakom.

Stigavši na Gračac uvijek je zanimljivo posjetiti nedavno uređenu župnu crkvu Svetog Ante. Na Ban brdu iznad Gračaca i Trišćana smještena je zanimljiva nekropola stećaka.

Kameni spavači na Ban brdu na sebi još čuvaju biljege koje nam nekadašnji stanovnici ostaviše. Uklesana simbolika ima svoju priču koju može svatko za sebe pročitati.

Foto: Ramski Vjesnik / Župna crkva sv. Ante Padovanskog u Gračacu, čiji je interijer nedavno kompletno renoviran

Naravno, uvijek možete zastati uz Jablaničko jezero ili dio rijeke Rame te zabaciti udicu u vrijeme kada je dozvoljen ribolov. Ako ništa onda barem možete uživati u bistrini Rame i šumu njezina toka.

Uz Jablaničko jezero na Gračacu se nalazi simpatični ploveći ugostiteljski objekt “barka”, a na Gračinici benzinska crpka gdje se možete osvježiti vašim omiljenim toplim ili hladnim napicima.

Kod Marine pećine smještena je Hidroelektrana Rama. Prošavši HE ubrzo s lijeve strane ugledate lokalni put za Parcane.

U Parcanima se nalazi Parcanska pećina u kojoj se može vidjeti sva geološka prošlost ovog područja. Za geološke sladokusce ona je prava poslastica.

Kada dođete do mjesta Gračanica zanimljivo bi bilo skrenuti desno te se vijugavom cestom popeti do mjesta Klek. Iznad samog sela smjestila se nekropola stećaka.

Na polju iznad sela koje uvijek nadzire Klečka stijena, smjestili su se Kraljev stolac, nekropola stećaka i prema legendi temelji crkve. Kraljev stolac je ovdje zaista osobitost. Ta neobična stolica neodoljivo podsjeća na zanimljivu prošlost ovog kraja.

S Kleka vodi makadamski put za naselje Došćica u kojem možete vidjeti stare autohtone kamene kuće. Dok prolazite tim putom s lijeve strane huči Volujak jureći svojim kanjonom ispod Donje Vasti, s desne strane priroda je oslikala Klečku stijenu i ukrasila Didom i Babom (narodni naziv za dvije kamene prirodno oblikovane skulpture). Na Klečku stijenu se može stići odvajanje s puta za Došćicu i strmom stazom izravno s Klečkog polja.

A kada dođete na Klečku stijenu onda je to posebna priča. Nju je teško ispričat, jer će uvijek nedostajati riječi. To se može samo doživjeti, uživati u pogledu s nadmorske visine Vihara od 1154 metra, koji puca na skoro cijelu Ramu, od Donje Rame do Brane i Ramskog jezera. Vidljivi su svi vrhovi planina što okružuju Ramu.

Video: PROZOR RAMA: Klečka stijena

Na daljnjem putovanju zanimljivo je kod Crnog mosta skrenuti lijevo na Goricu. Na vrhu Tuk mogu se pronaći ulomci keramike. Neki mještani su ovdje pronašli i rimski novac, a još se mogu uočiti obrisi neke građevine. Pogled s uzvisine Tuk na kanjon Rame daje vam osjećaj neke čarobne moći.

Proći ovim dijelom Rame, a ne svratiti na Duge bilo bi nešto kao grijeh propustom. Duge su poznato i vrijedno povrtlarsko mjesto. Na daleko je čuveni „duški paradajz“. Tijekom ljetnog vremena u to će se svatko uvjeriti tko dođe ovdje.

No, ovo mjesto je zanimljivo i po dva velika vodopada na rijeci koju čine Ljubunačka rika i Krupić. Gornji vodopad je visok 17 metara dok je donji koji protječe kroz stijenu visok 23 metra.

Foto: Ramski Vjesnik / Velebne vodopade se mora zabilježiti

Izazovi

Nastavljajući dalje prema Prozoru šteta bi bilo ne svratiti na Lug kod starog austrougarskog mosta i napraviti mali odmor. Bistrina Rame će vas očarati da ćete se zaljubiti u ovo mjesto.

Foto: Ramski Vjesnik / Lug, ostaci austrougarskog mosta preko rijeke Rame

Ako odlučite krenuti na ovo malo putovanje Donjom Ramom bit će vam malo jedan dan. Smještaj se uvijek može naći kod dobrih domaćina negdje u mjestima putovanja, a može i u drugim dijelovima Rame.

Za tjelesnu okrjepu uvijek se mogu pobrinuti uzgajivači ovaca koji će rado za vas pripremiti janjetinu s ražnja. U Donjoj Rami dosta je i pčelara koji će vam sigurno ponuditi tu slasnu pčelinju deliciju. Poželite li neko domaće jelo kao što je pita ispod sača sigurno ćete je naći i uživati u okusima.

Ovo područje je kao stvoreno za jednu od prirodnih pustolovina u kojima ćete osjetit spoj prirode, povijesti i srdačnost domaćina. U koje god godišnje doba da dođete ovdje pred vama su zanimljivi izazovi.

Foto: Ramski Vjesnik / Bogata trpeza sastavni je dio ramske kulture i tradicije

Uz ukusno tradicionalno ramsko jelo završavamo prvi dio odgovora na pitanje gdje otići za vikend i zašto posjetiti Ramu, piše Ramski vjesnik na čiji gmail [email protected] ukoliko vas zanimaju detalji pojedinih lokacija.

Kopirati
Drag cursor here to close