Planine

Gdje na skijanje ove zime: Evo što nude poznati ski-centri u regiji

Ako odlučite provesti zimu na Kopaoniku očekuje vas više od 64km ski staza i puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Od toga je oko 25km namijenjeno alpskim disciplinama.
Gospodarstvo / Turizam | 27. 12. 2021. u 17:20 Srbijanka Stanković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želite na skijanje ove godine? Sezona je na većini planina uveliko počela, pa ako planirate ići na zimovanje, pravo je vrijeme razmisliti i odlučiti kuda. Mi ćemo se osvrnuti na ponudu u regiji i predložiti neke od najboljih destinacija za planinski odmor u okruženju. Naravno, nećemo moći opisati sve ski centre, ali ove sa liste svakako vrijedi posjetiti bar jednom u životu.

Možda naša zimovališta nemaju dugu tradiciju i toliki broj staza kao Val d'isere u Francuskoj, Kortina d'Ampeco u Italiji, Kicbil u Austriji ili St. Moric u Švicarskoj, ali svakako mogu ponuditi vrhunske uvjete za nezaboravan zimski odmor. Od kvalitetno uređenih i pripremljenih ski staza koje su priznate od strane Međunarodne skijaške federacije, preko dobre hrane i dobrog noćnog provoda, pa do očaravajućih pogleda sa planinskih vrhova.

Kranjska Gora

Slovenija je poznata kao zemlja alpskog skijanja. Teško je pobrojati sve velikane ovog sporta počev od Bojana Križaja, Mateje Svet do Tine Maze i Jure Košira, koji su pronijeli slavu ove alpske zemlje. A možemo pobrojati i zaista vrhunske ski centre kao što su Kranjska Gora, Vogel, Bohinj ili Krvavec.

Kranjska Gora je najstarije i najuređenije skijalište Slovenije. Nalazi se na 76 km od Ljubljane, te je od aerodroma do skibcentra potrebno oko 90 minuta vožnje autom. Sa svojim brojnim hotelima, restoranima i bogatim noćnim životom, nudi mnogo za one koji u isto vrijeme traže akciju i zabavu.

Reputaciju prvoklasnog skijališta stekla je zahvaljujući utrkama Svjetskog kupa u alpskom skijanju, a sada se svake godine na strmim padinama Vitranca održavaju natjecanja u slalomu i veleslalomu. Ova slovenska ljepotica nudi 18 ski staza različite težine, ukupno preko 20 kilometara uređenih staza. Pored toga, postoji i 40 kilometara staza za ljubitelje nordijskih disciplina.

Skijališta su otvorena od 9 do 16 časova, dok su za noćno skijanje dostupne tri staze. U sezonu 2021/2022. sedmodnevni ski pas za odrasle iznosi 410 KM, za skijaše između 15 i 23 godine starosti 342 KM, dok je za djecu cijena ski pasa 256 KM.

Skijališna sezona na Kranjskoj Gori počela je 4. prosinca i trajat će do kraja ožujka 2022. godine.

Kopaonik

Srebrna planina, kako je popularno zovu, predstavlja najveći ski centar u Srbiji. Prostire se kroz centralni i južni dio zemlje, a samo odmaralište nalazi se na nešto manje od 300km udaljenosti od aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Ako odlučite provesti zimu na Kopaoniku očekuje vas više od 64km ski staza i cesta uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Od toga je oko 25km namijenjeno alpskim disciplinama. Staze su različite težine, pa je najsunčanija planina Srbije idealna kako za početnike tako i za iskusne smučare koji vole više akcije i adrenalina. Ukoliko uživate u noćnom skijanju, na Kopaoniku su osvijetljene tri staze ukupne dužine nešto preko 3km.

Zahvaljujući sustavu za vještačko osnježavanje koji, kako kažu iz ovog ski centra, pokriva i do 97% skijališta, sezona je znatno produžena. Ove godine tradicionalno otvaranje nove sezone ''ski opening'' održano je u razdoblju od 9. do 12. prosinca.

Radno vrijeme ski liftova je od 9:00 do 15:30 sati sa izuzetkom staza koje su osvijetljene i na kojima je moguće skijati i noću, poput Karaman grebena, gdje ski lift radi i u razdoblju od 18:00 do 22:00 sati. Također, osvijetljen je i dječiji park, te je dostupan tijekom čitavog dana od 9:00 sati, pa sve do 22:00.

Za sedmodnevni ski pas, ovisno od dijela sezone u kojem boravite na najpopularnijoj srpskoj planini, potrebno je izdvojiti i do 310 KM. Ipak, u ponudi su obiteljski popusti i druge pogodnosti koje mogu ostvariti skijaši koji na Kopaonik dolaze u grupama.

Bjelašnica

Naša planinska ljepotica Bjelašnica, o kojoj smo već pisali ove sezone, udaljena je svega 25 kilometar od Sarajeva. Ukupna dužina staza koje su dostupne posjetiteljima iznosi oko 15 kilometara i do njih će vas voziti, ako se odlučite da zimovanje provedete u BiH, 5 ski liftova i 3 žičare. Cijena ski pasa za 6 dana za odrasle iznosi 180 KM, dok je za djecu do 12 godina oko 130, a za stariju djecu uzrasta od 12 do 18 godina 150 konvertibilnih maraka.

Uvjeti za skijanje i snowboarding su idealni, a moguće je i noćno skijanje.

Kada je u pitanju otvaranje sezone, obično je druga polovica prosinca rezervisana za ski opening na Bjelašnici. Tako je i ove godine - u razdoblju od 23. do 26. prosinca. Bjelašnica je dobila ime po bjelini snijega koji se na njoj ponekad zadržava i tijekom ljetnih mjeseci, što pogoduje dužini skijaške sezone.

Krvavec

Ski centar Krvavec nalazi se u samom srcu Slovenije na nadmorskoj visini od 1480m do 1971m. Od Ljubljane je udaljen svega 25 kilometara što je ujedno i najbliži skijaški centar aerodromu Jože Pučnika.

Staze su različite težine i ukupne dužine od oko 30 kilometara. Do vrhova 27 ski staza, koliko ih ima u ovom zimovalištu,, voze 13 ski liftova i žičara, koje uglavnom rade u periodu od 8:30 do 16:00h. Kao i svi drugi veći ski centri, i Krvavec ima osvijetljene staze na kojima je moguće noćno skijanje.

Sedmodnevni ski pas će vas ovdje koštati 363 KM, dok je za djecu, ali i veterane, nešto jeftiniji. Naravno, ako vam je potreban obiteljski ski pas, on je također jeftiniji. Sezona obično traje od kraja studenog do početka ili sredine travnja. Ove godine staze su službeno otvorene 3. prosinca i radit će sve do 24. travnja 2022. godine.

Jahorina

Kakva bi ovo lista bila bez još jedne olimpijske planine. Ovaj ski centar izgrađen je za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a danas predstavlja najveće skijalište Bosne i Hercegovine. Skijašima su na raspolaganju ukupno 24 ski staze od kojih je čak 11 homologovanih. Njihova ukupna dužina je nešto preko 47 kilometara, a tu je i 10 kilometara staza za nordijsko skijanje.

Posjetitelji na Jahorini mogu se voziti na 16 ski liftova u koje se ubraja i najsavremenija Gondola Poljice koja ima kapacitet 3.600 skijaša na sat. Ukupan kapacitet liftova je preko 28.000 prevezenih ljudi na sat.

Cijena ski pasa za dnevno skijanje za sedam dana u najposjećenijim terminima iznosi 273 KM, a ako želite da skijate u noćnim terminima, jer je na ovoj prelijepoj planini naravno i to moguće, moraćete da doplatite još oko 117 KM.

S obzirom na njezinu visinu i položaj, Jahorina je gotovo 5 mjeseci u godini prekrivena snijegom, što omogućuje dugu skijašku sezonu. Ove godine zvanično otvaranje sezone skijanja pod nazivom BalkanSKI Opening održano je 9. prosinca uz prisustvo velikog broja ljubitelja zimskih sportova.

Ovo je bio naš izbor skijališta koje treba posjetiti u regiji. Naravno, spisak je mnogo duži, te možemo pomenuti još i ski centre kao što su Igman, Sljeme, Žabljak, Bohinj, Rogla, Zlatibor, Stara Planina, Divčibare, Popova Šapka, Mavrovo, Kruševo, Bansko, Borovec, Pamporovo, i mnogi drugi, ali o njima nekom drugom prilikom.

Nadamo se da ćete pronaći pravo mjesto za vas i vašu obitelj i uživati u svim zimskim čarolijama koje je najbolje doživjeti upravo u planinskim centrima diljem Balkana. Želimo vam puno snijega i nezaboravan provod na zimovanju ove godine!

Kopirati
Drag cursor here to close