Napredak u turizmu

Elektronička prijava gostiju zaživjela na području Ljubuškog

Uvođenjem aplikacije za prijavu i odjavu gostiju TZ Grada Ljubuškog omogućena je naplata boravišne pristojbe koja, prema odluci Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, za 2022. godinu iznosi 2 KM po noćenju u hotelima i 60 KM paušalno za iznajmljivače.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 07. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodopad Kravica, kao središnje mjesto ljubuškog turizma, ponovno je u fokusu turističkih nomada, domaćih i stranih.

Hercegovački biser svakodnevno je preplavljen posjetiteljima, uređeni hotelski i privatni smještaji gotovo su rezervirani za udarna dva ljetna mjeseca, neki i na dulje, a i sve druge ljubuške turističke destinacije te ugostiteljski objekti mogu biti zadovoljni.

Prezadovoljni sezonom

Unatoč pandemijskim ograničenjima, Turistička zajednica Grada Ljubuškog u prošloj je godini pokrenula i ostvarila nekoliko važnih projekata, među kojima se posebice ističe elektronička prijava i odjava gostiju.

Na web-aplikaciji prijava.ba hotelijeri i pružatelji smještaja u kućanstvu od 1. siječnja ove godine prijavljuju i odjavljuju svoje goste, što će u konačnici omogućiti dobivanje službenih podataka o broju turističkih dolazaka i noćenja u 2022. godini.

''Osim broja noćenja, imat ćemo cjelokupnu statistiku o profilu naših posjetitelja te ćemo moći odrediti ciljanu skupinu i samim time marketinškim alatima doprijeti do krajnjih korisnika naše turističke ponude'', naglašavaju u svome izvješću o radu za 2021. i programu rada za 2022. godinu u TZ-a Grada Ljubuškog.

Uvođenjem aplikacije za prijavu i odjavu gostiju TZ Grada Ljubuškog omogućena je naplata boravišne pristojbe koja, prema odluci Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, za 2022. godinu iznosi 2 KM po noćenju u hotelima i 60 KM paušalno za iznajmljivače u domaćinstvu, piše Večernji list.

''Što se tiče nas i naše tekuće sezone, itekako smo zadovoljni, bolje reći, prezadovoljni smo. Već smo nadmašili prošlu sezonu iako je i ona bila jako dobra. Protekli lipanj bio nam je jači, uspješniji čak od lanjskog srpnja, a preostali dio ovog, tekućeg mjeseca srpnja i dolazeći kolovoz su nam popunjeni. Istina, kako se pomalo povećava broj oboljelih od korone, ima nešto i otkazivanja, ali odmah to popunimo drugim gostima jer je potražnja ove godine doista velika. Uključeni smo u program elektroničke prijave i odjave gostiju, Turistička zajednica Ljubuškog napravila nam je program i plaćamo 2 KM za svako noćenje. To je dobro, tako smo sigurni i gosti i mi, u svijetu je to normalno, pa to i mi trebamo pratiti'', kaže Boris Čuljak, direktor Adria centra Koćuša, privatnog smještaja u ljubuškom naselju Veljaci, udaljenog 200 m od vodopada Koćuša na Trebižatu.

Boris dodaje kako je najviše gostiju iz Bosne, iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, dolaze i iz Hrvatske, iz Splita, Dubrovnika, Imotskog te iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske...

Sa svojih 28 soba i 56 ležaja hotel Bigeste je, po smještajnim kapacitetima, vodeći ugostiteljsko-turistički objekt u Ljubuškom. I oni su s početkom godine ušli u elektronički sustav vođenja evidencije turističkog prometa, koji je uvela Turistička zajednica Ljubuškog.

''Prema našim saznanjima iz Turističke zajednice o prijavljenim dolascima i noćenjima te plaćenim boravišnim pristojbama, hotel Bigeste u tome prednjači, imamo mnogo više prijavljenih nego svi ostali smještajni kapaciteti zajedno na prostoru Ljubuškog. To dovoljno govori o našoj dobroj popunjenosti. Sada nam kontinuirano dolaze skupine turista iz Turske, to je unaprijed najavljeno i dogovoreno s njihovim turističkim agencijama, u ovom tjednu imali smo tri skupine, tri autobusa. Kapaciteti u kolovozu su popunjeni, optimistični smo za ovu sezonu ako se ponovno ne dogodi ekspanzija korone, te bismo bili na tragu te rekordne 2019. godine'', kaže Stjepan Primorac, direktor hotela Bigeste.

Brojne aktivnosti

U svom godišnjem programu rada za 2022. Turistička zajednica Grada Ljubuškog planirala je još niz različitih projekata, manifestacija i aktivnosti kako bi se turizam još intenzivnije razvijao i približavao se te dosezao razine suvremene turističke ponude i uspješnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close