Žila kucavica Hercegovine

VIDEO | Bicikli umjesto vagona: "Ćiro" još uvijek živi

Projekt "Ćiro- Staza svjetske baštine" postao je prepoznatljivi brend Hercegovine, koji zahvaljujući podršci Europske unije i projektu EU4Business, privlači tisuće kako stranih tako i domaćih zaljubljenika u biciklizam.
Gospodarstvo / Turizam | 31. 10. 2022. u 11:30 J. Pervan |Bljesak.info
OŽIVLJAVANJE NEKADAŠNJE ŽILE KUCAVICE U HERCEGOVINI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada su Hercegovinom tutnjali vlakovi. Slavni "Ćiro" povezivao je Hercegovinu s ostatkom Europe. Desetci tisuća putnika i još toliko tona robe prolazili su uskotračnom prugom kroz Hercegovinu. Danas je "Ćiro" nešto potpuno drugo.

Uz njegove tračnice ponovno se voze tisuće građana. Ovaj put ne u vagonu, nego na biciklu.

Projekt "Ćiro- Staza svjetske baštine"  postao je prepoznatljivi brend Hercegovine, koji zahvaljujući podršci Europske unije i projektu EU4Business, privlači tisuće kako stranih tako i domaćih zaljubljenika u biciklizam.

Cikloturisti iz cijelog svijeta rado biraju rutu nekadašnjeg slavnog "Ćire". Stolac, Ravno, Mostar i Čapljina udružili su se te zajedničkim snagama turistima ponudili raznoliku ponudu sadržaja, kako gastronomskih tako i kulturnih te stvorili atraktivnu biciklističku stazu duž stare željezničke pruge.

"Ćiro je megapopularan i sve ove nagrade koje je dobio od početka do danas uvelike su pomogle promociji Hercegovine kao cikloturističke destinacije", kazala je za Bljesak.info Stanislava Borovac, licencirani turistički vodič.

Podsjetimo, projekt "Ćiro- Staza svjetske baštine" zaživio je u Hercegovini tijekom 2020. godine te vratio tračak nade turističkim djelatnicima u vremenu pandemije. Podrška Europske unije omogućila je međusobno povezivanje i zajedničko udruživanje općina i lokalnog gospodarstva te stvorila šaroliku ponudu duž biciklističke staze.

Dvije godine nakon zajedničkim snagama općine rade na 'samoodržavanju' projekta.

"Šest općina potpisalo je sporazum o Planu upravljanja 'Ćirom' gdje su se obvezale da će održavati stazu na svom području i preuzeti sitne popravke, redovno godišnje održavanje staze, rješavanje divljih deponija... Također, u sklopu tog sporazuma će financirati s po 5.000 KM za određene promotivne aktivnosti projekta", kazao je za Bljesak.info direktor Regionalne razvojne agencija za Hercegovinu- REDAH Ivica Sivrić.

Što je "Ćiro" danas, što o njemu misle biciklisti te kakvu budućnost bi mogao imati pogledajte u prilogu portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close