EuroVelo

Okrugli stol u Mostaru: Uspostavljanje biciklističke rute kroz BiH

EuroVelo je mreža od 17 dugih biciklističkih ruta koje povezuju i ujedinjuju cijeli europski kontinent.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 09. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 23. rujna 2022. godine u Mostaru je u sklopu projekta ''Promoviranje zelenih staza zapadnog Balkana'' održan okrugli stol na temu uspostavljanja biciklističke EuroVelo rute kroz Bosnu i Hercegovinu.

EuroVelo je mreža od 17 dugih biciklističkih ruta koje povezuju i ujedinjuju cijeli europski kontinent. Rute mogu koristiti biciklistički turisti, kao i lokalno stanovništvo koje svakodnevno putuje. EuroVelo se trenutno sastoji od 17 staza koje ukupno imaju preko 90.000 km biciklističkih ruta.

Foto: PR / Okrugli stol u Mostaru: Uspostavljanje biciklističke rute kroz BiH

Obzirom da kroz Bosnu i Hercegovinu trenutno ne prolazi ni jedna od ovih ruta, sudionici su se složili da je potrebno pokrenuti inicijativu za uspostavljanje jedne takve rute, a kao prijedlog je iznesena ideja da se ruta kreće bivšom trasom uskotračne pruge te da se iskoristi već postojeća Ćiro ruta od Mostara prema Dubrovniku. Na ovaj način biciklistička ruta bivšom trasom uskotračne pruge išla bi od Beograda do Herceg Novog preko Sarajeva i Mostara.

Foto: PR / Okrugli stol u Mostaru: Uspostavljanje biciklističke rute kroz BiH

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Grada Mostara, Općine Jablanica, razvojne agencije REDAH, biciklističkog saveza BiH, te implementatori projekta Jugo cikling kampanja iz Beograda i Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara. Projekat je financiran od strane Western Balkan Fund.

U subotu 24. rujna 2022. održana je i rekreativna biciklijada kojom se željelo promovirati korištenje bicikala kao prijevoznog sredstva i sudionicima pokazati zelene staze oko Mostara. Biciklijada je okupila oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine a time je ujedno obilježen i europski tjedan sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close