Idemo u susjedstvo!

Cijene su smiješne, a iskustvo filmsko: Vratite se u doba Mongola i Osmanlija

Ovo malo mjesto nalazi se oko 150 kilometara sjeverozapadno od Brasova u centralnoj Rumunjskoj, a ime je dobilo po rijeci Velika Tarnava.
Gospodarstvo / Turizam | 11. 08. 2022. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tarnava Mare jedno je od sve rjeđih mjesta u Europi koje živi u netaknutoj prirodi. Riječ je o idiličnoj rumunjskoj regiji čiji stanovnici žive od poljoprivrede, i čiji se život zapravo nije ni promijenio mnogo – već stoljećima.

Ovo malo mjesto nalazi se oko 150 kilometara sjeverozapadno od Brasova u centralnoj Rumunjskoj, a ime je dobilo po rijeci Velika Tarnava. Područje su u 12. stoljeću naselila saksonska germanska plemena na poziv mađarskog kralja Gejze II. iz dinastije Arpadovića (isti onaj sin kralja Bele II. čija su braća Ladislav i Stjepan dobila titule bosanskog tj. hrvatskog hercega).

Život kao nekad 

Došli su kako bi pokrenuli život i ekonomiju u ovom ruralnom trokutu, ali i obranili teritorij od osmanske vojske koja je nadirala. Tako su naselili plodan pojas podno Karpata i podigli utvrđene crkve i skloništa u doba opsade, piše Punkufer

Tradicionalan život nije se mnogo mijenjao narednih 800 godina kada je započeo Drugi svjetski rat, pa su mnogi regrutirani u njemačku vojsku – a mnogi su kao sovjetski ratni zarobljenici poslani u sibirske radne logore.

Kad je na vlast u Rumunjskoj još došao komunistički vođa Nicolae Ceausescu koji će ostati na vlasti do pogubljenja 1989. godine, mnogi su preselili u Njemačku.

Tako su Saksoni praktički nestali s područja Transilvanije. Ovdje ih je ostalo svega desetak, no ti koji su ostali još uvijek žive kao nekad, u bliskoj vezi s prirodom. To se vidi u arhitekturi kuća, kočijama na konjsku zapregu, namještaju… Jedna od sedam preživjelih utvrđenih crkvi koje smo spomenuli danas se nalazi i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine u Europi, a potječe iz 12. stoljeća.

Srećom, danas postoji jedna zaklada koja je prepoznala vrijednost ali i atraktivnost ovih domaćinstava, pa su mnoga od njih zahvaljujući njoj obnovljena. I to rukama lokalnih majstora koji su koristili originalne tehnike i materijale poput gline, vapna, cigle, borovine, hrastovine…

20 eura 

Posjetite li regiju Tarnava Mare, moći ćete posjetiti radionice u kojima upravo u ovim trenucima vrijedne ruke vrte glinene posude i oživljavaju tradicionalnu plavu keramiku.

I naravno, ono najbitnije za putnike i ljubitelje nerazvikanih destinacija: u ovim starim domaćinstvima danas možete i prenoćiti zahvaljujući projektu Experience Transylvania.

Rumunjska sela u ravnici savršena su za otkrivanje biciklom, a sigurno će vas iznenaditi i vrlo povoljne cijene po kojima možete iznajmiti ove kuće. Naime, cijene se uglavnom kreću u prosjeku od 20 do 30 eura po osobi za noćenje (s tim da neke kuće mogu primiti i desetak ljudi). Ako baš želite luksuz, za neke ćete morati izdvojiti „čak“ između 50 i 65 eura za noć.

Kopirati
Drag cursor here to close