UNWTO

BiH ima najbolje turističko selo

U konkurenciji je bilo ukupno 136 sela iz 57 država članica UNWTO. Svaka od članica ove organizacije mogla je nominirati najviše tri sela.
Gospodarstvo / Turizam | 03. 01. 2023. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krupa na Vrbasu, smještena nedaleko od Banja Luke, uvrštena je na listu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) najboljih turističkih sela na svijetu preporučenih za posjetu.

Ova destinacija u Republici Srpskoj koja se nalazi 25 kilometra od Banja Luke, našla se na listi Agencije UN među 52 ruralna mjesta od Austrije do Vijetnama, prenosi Srna.

Budući da UNWTO preporučio posjetu, mnogi turisti moći će vidjeti ovaj pravi prirodni biser, smješten između dvije klisure. Ono što je dio ponude Krupe na Vrbasu su slapovi i vodenice na rijeci Krupa, manastir Svetog Ilije, srednjovjekovni grad Greben i crkva brvnara.

Svih 52 sela sa liste postaju dio Svjetske mreže najboljih turističkih sela UNWTO formirane 2021. godine i koja do sad okuplja 115 sela s pet kontinenata.

Dvadesetak sela ući će u program nadogradnje jer Svjetska mreža pruža niz pogodnosti, uključujući izravnu i obuku putem Interneta, razmjenu dobrih iskustava i međunarodno prepoznavanje i podizanje svijesti o brandu.

U konkurenciji je bilo ukupno 136 sela iz 57 država članica UNWTO. Svaka od članica ove organizacije mogla je nominirati najviše tri sela.

U 2022. godini priznanje su dobila ukupno 32 sela iz 18 zemalja u pet svjetskih regija.

Na stranici UNWTO navodi se da je ova agencija odgovorna za promociju odgovornog turizma s jedinstvenim pristupom. UNWTO promovira turizam kao nositelja ekonomskog rasta, razvoja i ekološke održivosti.

Podsjećamo, nedavno je mostarski Blagaj uvršten u 14 najljepših sela BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close