26. travnja

Besplatan ulazak u Vjetrenicu

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Turizam | 25. 04. 2022. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana planeta Zemlje 26. travnja 2022. godine organiziran je besplatan ulazak u špilju Vjetrenica u sljedećim terminima:11h, 12h, 13h, 14h i 15h.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Smještena je 300 m istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora (Republika Hrvatska), odnosno 80 km od grada Mostara. Ukupno je otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala.

Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu (locus typicus). U fauni Vjeternice veliki je broj uskih endema, tzv. stenoendema.

Unutarnja temperatura zraka je 11,4 °C, a vode 11,3 °C.

 

Kopirati
Drag cursor here to close