I jedno i drugo

Balans između turizma i zaštite okoliša budućnost je Neuma

Neum mora balansirati između turizma i zaštite okoliša, posebno zaštite mora, ali i životne sredine cjelokupne općine.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 02. 2024. u 07:06 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Neum Dragan Jurković posjetio je Federalno ministarstvo okoliša i turizma gdje je razgovarao sa ministricom Nasihom Pozder.

''Ovo je nastavak dobre suradnje i koordinacije resornog ministarstva i jedine naše općine na moru. Izazovi, ali i potencijali u turizmu i zaštiti okoliša su brojni u ovoj lokalnoj zajednici, a blagovremeno planiranje i razgovori o sezoni pred nama su dobrodošli. Nakon prvog sastanka koji je održan u Neumu, na današnjem je bilo govora o mogućnostima podrške iz nedavno usvojenog proračuna, a načelnik Jurković je izložio neke projekte koje općina već ima spremne'', naveli su iz ministarstva.

Balansiran turizam

Ministrica Pozder je pozitivnim ocijenila da načelnik Jurković svoj rad planira na balansiranom turizmu, uz neophodnost zaštite okoliša te da razumije važnost očuvanja obale i ulaganja u čistoću.

''Razgovaralo se o podršci u projektima poput gradnje pješačkih staza, šetnice, sanaciji vodovoda, projektu upravljanja otpadom i lokalnoj deponiji gdje su već poduzeti neki prvi koraci oko osiguravanju financiranja. Razvoj Neuma, kao jedine bosanskohercegovačke općine koja izlazi na more je od krucijalnog značaja ne samo za Federaciju nego i za čitavu državu'', priopćeno je.

Načelnik Jurković je izrazio zahvalnost na dobroj suradnji i razumijevanju Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Neum bude uspješna lokalna zajednica, otvorena za turiste i sve građane.

Planiranje na vrijeme

''Turizam se mora planirati na vrijeme i načelnik Jurković ulaže napor da Neum bude vitalan grad na našoj obali. Ali razvijati turizam, bez svih popratnih aktivnosti koje su usmjerene na zaštiti životne okoline – bilo bi pogubno'', dodali su iz ministarstva.

Navode kako su se složili da Neum mora balansirati između turizma i zaštite okoliša, posebno zaštite mora, ali i životne sredine cjelokupne općine.

''Ovakvi sastanci su dobar primjer da se planski može pripremati turistička sezona, projekti na zaštiti okoliša i da pošaljemo poruke da su svi građani dobrodošli u Neum'', poručili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close