Mostar, 16. i 17.10.2023.

Prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, spec. otorinolaringologije dolazi u Vitalis

Gospodarstvo / Promo | 04. 10. 2023. u 14:04 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, spec. otorinolaringologije iz KBC Sestara milosrdnica Zagreb u Polikliniku Vitalis dolazi 16. i 17.10.2023. (ponedjeljak i utorak) za ambulantne preglede i eventualne dogovore za operativne zahvate.

Dr. Bedeković će raditi veliki broj zahvata iz otorinolaringologije.

Kirurgija glave i vrata, operacije: štitnjače i doštitnih žlijezda, žlijezda slinovnica, malignih tumora usne šupljine, ždrijela, grkljana i vrata, kompletna rekonstruktivna tumorska kirurgija, kongenitalnih cista i fistula glave i vrata, laringomikroskopije (polipi, čvorići, ciste i Reinkeovi edemi glasiljki), tonzila i adenoida, uvulopalatofaringoplastike (kirurško zbrinjavanje hrkanja). Od svih kirurških zahvata otorinolaringologije koje obavlja prof. dr. sc. Bedeković, izdvajamo funkcionalnu rinoplastiku nosa.

Što je to funkcionalna rinoplastika?

Šire gledano, rinoplastika se može koristiti za opisivanje ne samo kozmetičkih postupaka osmišljenih da utječu na izgled nosa, već i medicinskih postupaka za poboljšanje funkcije nosa. Funkcionalna rinoplastika je operacija koja uključuje modificiranje vanjskih nosnih struktura kako bi se poboljšalo disanje kroz nos, što može imati blagotvoran učinak na pacijentovo cjelokupno zdravlje. Trauma i/ili varijacije u prirodnoj anatomiji nosa mogu dovesti do anatomskih uzroka začepljenja nosa. Ove anatomske opstrukcije često se nalaze u kombinaciji s temeljnim uzrocima upale nosne sluznice, kao što su kronične alergije i/ili sinusitis.

Što se događa tijekom početne procjene za funkcionalnu rinoplastiku?

U ordinaciji kod dr. Bedekovića potrebno je napraviti dubinsku analizu anatomije nosa iz frontalnog, profilnog, baznog i kosog pogleda. Dr. Bedeković utvrđuje postoje li područja kolapsa ili slabosti koja mogu pridonijeti poteškoćama s disanjem na nos.

Također koristi mali endoskop za procjenu unutarnje anatomije nosa kako bi se odredili mogući unutarnji izvori začepljenja. Obavlja se razgovor između pacijenta i doktora o tome kako promjene na različitim dijelovima nosa mogu utjecati na konturu i funkciju disanja nosa. Uz pravilnu analizu, realna očekivanja pacijenata i vještine kvalificiranog kirurga, funkcionalna rinoplastika je vrlo uspješan zahvat kod velike većine pacijenata.

Što se događa tijekom operacije funkcionalne rinoplastike?

Ovaj kirurški zahvat uključuje pristup kosti i hrskavici nosa. Radi se kombinacijom rezova napravljenih unutar nosa i na malim trakama kože koje odvajaju nosnice. Zatim se kost i hrskavica ponovno podupire kako bi se stvorila jača struktura i/ili kako bi se ispravio svaki posttraumatski deformitet koji pridonosi začepljenju nosa. Nakon što je ovaj rad gotov, koža se postavlja preko novog strukturalnog okvira, a rezovi se zatvaraju šavovima s unutarnje i vanjske strane nosa.

Mala plastična udlaga i/ili kirurška traka obično se stavljaju na vanjsku stranu nosa kako bi se smanjilo oticanje i pomoglo u održavanju novog oblika dok nos zacjeljuje. Meke obloge od silikona i plastike često se stavljaju u nos kako bi se održala stabilnost nosnog septuma tijekom razdoblja zacjeljivanja. Ovi listovi, koji se nazivaju udlage, drže se na mjestu jednim šavom i obično se uklanjaju oko tjedan dana nakon operacije na prvom postoperativnom pregledu.

Kako izgleda oporavak nakon funkcionalne rinoplastike?

Nakon završetka operacije, pacijent je pod nadzorom u odjelu za njegu nakon anestezije do onog momenta kad se pacijent osjeća dovoljno dobro za otpust kući. To je obično oko 2-3 sata nakon operacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close