Voda za mir

Leda voda i Svjetski dan voda

Ujedinjeni narodi pokrenuli su 1993. godine obilježavanje Svjetskog dana voda s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode
Gospodarstvo / Promo | 22. 03. 2024. u 08:05 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine odabire se druga tema obilježavanja, a ove godine je „Voda za mir“.

  / Foto: PR/ Leda voda / Svjetski dan voda

Voda može stvoriti mir ili izazvati sukob. Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava a stanovništvo raste, postoji hitna potreba, unutar i između zemalja, da se ujedine oko zaštite i očuvanja našeg najdragocjenijeg resursa. Više od milijardu ljudi još nema pristup pitkoj vodi, a Bosna i Hercegovina na sreću ima pitke vode i više nego dovoljno. Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke.

Jedan od takvih izvora, dragulja iz prirode je i Vrelo Borak, mjesto odakle se crpi voda Leda.

Osnovana je 2007. godine i prva je priznata prirodna izvorska voda u Bosni i Hercegovini.

Leda je voda izuzetne kvalitete, o tome svjedoče mnogobrojne analize odgovarajućih instituta, voda koja po svojim karakteristikama spada u sam vrh kvalitete izvorskih voda, prepuna minerala i bioloških svojstava pogodnih za zdravlje.

U procesu punjenja voda Leda nije ničime tretirana, ništa joj se ne oduzima niti dodaje, ostaje autentična, čista, bistra i hladna sa stalnom temperaturom izvorišta od 8 °C.

  / Foto: PR/ Leda voda / Svjetski dan voda

Pored ovakvog prirodnog dragulja, Bosna i Hercegovina i dalje uvozi ogromne količine vode Iako je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode.

Stručnjaci često navode da je kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini daleko ispred one uvozne. Ove izjave stručnjaka bi trebale probuditi i svijest građana, jer kupovinom domaćeg proizvoda sigurno neće pogriješiti, a svakom kupovinom domaćeg proizvoda pomažu BiH ekonomiji.

Voda Leda sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama te mnogim društvenim, kulturnim, sportskim projektima i događajima. Tako ćemo i danas proslaviti ovaj dan s našim sugrađanima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru. Slavimo najveći dar koji je priroda dala čovjeku. Ona je u zraku koji dišemo, ona je izvor života. Zato je čuvamo i nesebično dijelimo jer na svu sreću, za razliku od drugih zemalja mi je još imamo u izobilju.

Kopirati
Drag cursor here to close