IQOS

Evo zašto su bezdimne alternative bolja alternativa pušenju cigareta

Koje su to vrlo značajne karakteristike koje imaju manje štetne alternative i koje bi mogle pomoći pušačima da ostave cigarete iza sebe?
Gospodarstvo / Promo | 24. 05. 2022. u 12:00 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pušačima je često teško pronaći pravu motivaciju da se oslobode ove štetne navike, a nepušači u njihovoj okolini najčešće nemaju previše razumijevanja zašto je tu odluku tako teško sprovesti u djelo. U nastavku vam donosimo odgovore zašto bi bezdimne alternative mogle biti dio rješenja ovog problema.

Razvoj nauke i tehnologije, omogućilo je da danas postoje razvijene i manje štetne bezdimne alternative pušenju, kao efikasni načini da odluka o odricanju od cigareta zaista bude „jednom zauvijek”.

PR  / IQOS

Najbolja odluka koju svaki pušač može napraviti jeste da se u potpunosti odrekne i duhana i nikotina, ali poznato je da postoje i oni koji se, zbog različitih razloga, ne odriču ove navike.
Koje su to vrlo značajne karakteristike koje imaju manje štetne alternative i koje bi mogle pomoći pušačima da ostave cigarete iza sebe?

Sagorijevanje
Znamo kakve posljedice po prirodu i naše zdravlje ima jedan požar. A kakva je situacija s cigaretama? Vrh zapaljenje cigarete premašuje temperaturu od 800 stupnjeva. Pri toj temperaturi duhan sagorijeva i stvara se duhanski dim kroz koji se ispusti više od 6.000 materija, od kojih je oko 100 klasificirno kao štetno i potencijalno štetno.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj kompanije Philip Morris, funkcionira tako da ne sagorijeva duhan, već ga zagrijava na temperaturi do 350 stupnjeva, što je dovoljno da se oslobodi nikotin, koji pušači i žele. Prilikom konzumacije ne stvara se duhanski dim, već aerosol. Dokazano je da tako u prosjeku proizvodi do 95% manje štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete, što ne znači i smanjenje rizika od 95%.

Ugljen monoksid
Sagorijevanjem duhana stvari se jedna od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksid. Prilikom konzumacije cigareta, ova supstanca ostaje nerazgrađena u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kisika i tako ometa normalno snabdijevanje organa i tkiva kisikom.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagorijeva duhan, uređaj baziran na tehnologiji zagrijavanja emitira u prosjeku 98% manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

Katran
Sagorijevanjem se također stvara i katran, a dokazano je da aktivni pušači nakon dugogodišnjeg pušačkog staža u organizmu mogu da imaju čak 500 grama nataloženog katrana.

Ali IQOS ne proizvodi katran jer zagrijava duhan, umjesto da ga sagorijeva. Umjesto toga, on stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana, te sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Pepeo
Pepeo koji se stvara prilikom pušenja cigareta je također sporan. Ono što nerijetko smeta i pušačima i nepušačima jeste neprijatan miris pepela koji se taloži i skriva u svakom uglu prostorije.

Zato je i jedan od razloga zašto su bolje alternative zaista bolje je što pepela nema, pošto se prilikom korištenja uređaja koji zagrijavaju duhan on ne stvara.

Da li su ove prednosti i naučno zasnovane?
Jesu, jer je na procesu istraživanja i razvoja sistema baziranog na tehnologiji zagrijavanja duhana radilo je više od 900 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza gotovo 15 godina, a potpuni prelazak s cigareta na njih dovodi do značajnog smanjenja štete u poređenju sa pušenjem klasičnih cigareta.

Ipak nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara ovisnost.

Kopirati
Drag cursor here to close