Vlastiti izvori električne energije

Drvoprodex i ProCredit Bank: Sinergija za premašivanje energetskih izazova za mala i srednja poduzeća

Kvaliteta i dizajn naših proizvoda postavljaju standarde na velikim tržištima i svojevrsni su pokazatelj onoga što ova zemlja ima u svojim, nažalost nedovoljno iskorištenim, potencijalima.
Gospodarstvo / Promo | 23. 12. 2022. u 21:48 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvoprerađivačka industrija u Bosni i Hercegovini je izuzetna grana industrije. Bosansko-hercegovačke kompanije u ovoj industrijskoj grani su vrlo cijenjeni i traženi partneri, na manjim, ali i na velikim projektima u svijetu.

Kvaliteta i dizajn naših proizvoda postavljaju standarde na velikim tržištima i svojevrsni su pokazatelj onoga što ova zemlja ima u svojim, nažalost nedovoljno iskorištenim, potencijalima.

Formula za premašivanje energetske krize

Jedna od kompanija iz ove grane industrije je i Drvoprodex, obiteljska tvrtka iz Banja Luke osnovana 1992. godine, koja se proizvodnjom masivnih parketa i podova bavi od 1999. godine. Korištenjem vrhunskih tehnologija, tehničkom ekspertizom i primjenom inovacija u proizvodim procesima, ova je kompanija otvorila put prema velikim tržištima.

Tako danas Drvoprodex izvozi 95% svoje ukupne proizvodnje na tržišta Italije, Francuske, Austrije i Nizozemske, a surađuje na projektima u Aziji, SAD-u i, svakako, zemljama u regiji. U kompaniji kažu kako parametri poput linearnog porasta prodaje, povećanja kapaciteta proizvodnje i rast broja zaposlenih potvrđuju da su izabrali ispravan pristup na kome je bazirano poslovanje.

Foto: PR / Vlastiti izvori električne energije

S obzirom na to da je razvojna strategija bazirana najvećim dijelom na izvozu, Drvoprodex se odlučio za izgradnju vlastite fotonaponske elektrane (FNE), pa je trenutno u tijeku postavljanje solarnih panela na njihovim objektima u Karanovcu, dok je instalacija sljedeće FNE planirana u proizvodnom pogonu u Srpcu.

Zbog zahtjeva Zelene agende za Zapadni Balkan i prema ESG standardima koji se odnose na zaštitu okoliša, u vrlo skoroj budućnosti će presuđujući faktor za plasman roba na tržište biti i koeficijent emisije CO2 u proizvodnom procesu.

Pored toga, turbulencije prisutne na energetskom tržištu i značajna poskupljenja fosilnih energenata otežavaju planiranje proizvodnje i formiranje cijena. Izgradnjom vlastite FNE ovi izazovi se mogu premostiti. Instalirana snaga elektrane je 1 MW, a proizvodit će 1.228 megavat sati godišnje.

"Naše projekcije pokazuju da će ušteda u vidu smanjenja isporučene energije iz distribucijske mreže biti značajna, ali tek kada se završi gradnja i solarne elektrane puste u pogon ćemo moći podvući crtu i izračunati isplativost", objašnjava Goran Partalo, direktor Drvoprodexa.

Izgradnja ove solarne elektrane je financirana namjenskim, "zelenim" kreditom ProCredit Bank, koja je snažno podržala strateški plan Drvoprodexa da se okrene proizvodnji vlastite električne energije iz obnovljivih izvora.

ProCredit Bank kao partner u energetskoj transformaciji

U 2022. je ProCredit Bank je zaokružila važan jubilej, 25 godina podrške gospodarstvu u BiH. Od tog broja sada već gotovo cijelo desetljeće, ProCredit Bank je okrenuta ekološki prihvatljivim solucijama a svoju ekspertizu i financijske instrumente je stavila na raspolaganje malim i srednjim poduzećima koja su se odlučila za prelazak na energetski efikasne tehnologije.

Samo u ovoj godini banka je, kao financijska institucija i partner, sudjelovala u financiranju izgradnje 33 fotonaponske elektrane u BiH- i osigurala 56 milijuna eura za aktivnosti vezane za zelenu ekonomiju i energetsku transformaciju. Domaće kompanije poput Drvoprodexa, koji s ProCredit Bank surađuje od 2016. godine, su se odlučile iskoristiti ekspertizu banke upravo u segmentu energetske transformacije svojih proizvodnih kapaciteta.

U široj slici, gdje aktualna Zelena agenda za Zapadni Balkan inzistira na potpunom prestanku eksploatiranja fosilnih goriva najkasnije do 2030., ProCredit Bank je uzela aktivno sudjelovanje u doprinosu ostvarenja ovog cilja u Bosni i Hercegovini.

Pokretanje godišnje edukacijske konferencije "Budućnost na Sunce!" je, između ostalog, jedan od načina koje ova banka koristi za podizanje svijesti među privrednicima o neminovnosti prelaska na obnovljive izvore energije, ali i svojevrsni generator za umrežavanje kompanija koje su se već odlučile na ovaj korak s izvođačima radova.

Konačni cilj banke je pronalaženje, u resursnom smislu, najefikasnijih rješenja i stvaranje specifičnog vodiča kroz energetsku transformaciju za gospodarstvo u BiH. Plan banke u 2023. godini je kontinuirano povećanje sličnih aktivnosti.

U jeku energetske krize današnjice, sasvim je jasno da će profitabilnost i konkurentnost u cijelosti ovisiti od ulaganja u energetski efikasnu opremu i proizvodne tehnologije visoke energetske klase, pa je za očekivati da će ove pojačane aktivnosti biti dobrodošle kako bismo konačno bolje i razumnije iskoristili potencijale koje BiH ima.

Kopirati
Drag cursor here to close