ProCredit Bank BH

Održana konferencija Budućnost na Sunce! Vol.2. - Investiranje u solarne elektrane

Zelenski je rekao da Kremlj toliko zarađuje od izvoza nafte da ne osjeća potrebu ozbiljno shvatiti mirovne pregovore.
Gospodarstvo / Promo | 08. 04. 2022. u 14:35 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u utorak 5. travnja , 2022. održana konferencija "Budućnost na Sunce!" Vol. 2. posvećena solarnim elektranama, njihovoj velikoj važnosti za energetsku održivost i tranziciju elektroenergetskog sektora baziranog na obnovljivim izvorima energije.

Konferenciju, koja se održala u okviru ovogodišnjeg 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, ponovo su organizirali ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution, zbog izuzetnog interesa o ovoj temi i pozitivnim reakcijama nakon nedavno održane prve konferencije u Sarajevu. Kao i tada, događaj je okupio preko stotinu stručnjaka, korisnika i investitora koji su kroz prezentacije, studije slučaja i panel diskusiju govorili o pametnoj investiciji koja se dugoročno isplati.

U prvom dijelu događaja pregled tržišta solarnih panela sudionicima je dao Edin Karačić iz Comtrade Distribution, dok je Vedran Damjanović iz ProCredit Bank predstavio mogućnosti financijske podrške investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije.

Foto: PR / Održana konferencija Budućnost na Sunce! Vol.2. - Investiranje u solarne elektrane

U centralnom događaju konferencije, panel diskusiji na temu "Investicije u solarne elektrane i zakonski okviri u BiH u 2022. godini" sudjelovali su Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank, Armin Đuliman, stručnjak za obnovljive izvore energije, efikasnu kogeneraciju i istraživanje i razvoj, Amer Jerlagić iz SHPP d.o.o. i Elvisa Bečirović iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija BiH. Panel je moderirao Nihad Harbaš, CEO, konzultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory.

"Dugi niz godina, ProCredit Bank podržava investicije i ulaganja u energetsku efikasnost, kao i projekte obnovljivih izvora energije. Zaštita životne sredite čini dio naše misije kako u ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini tako i na nivou Grupacije. S očekivanim poskupljenjima struje raste interesiranje za ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije. Prije svega radi se o solarnim elektranama, bilo za vlastite potrebe ili komercijalne svrhe, jer služi kao zaštita od poremećaja na tržištu energije", rekao je Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank i dodao da kroz konferencije na ovu temu se otvaraju diskusije, odgovara na pitanja i nedoumice koje poduzetnici i menadžeri imaju po pitanju ulaganja u vlastite solarne elektrane.

Također, smatra da se na ovaj način podržava energetska transformacija Bosne i Hercegovine, te omogućava energetska nezavisnost bh. privrede.

Foto: PR / Održana konferencija Budućnost na Sunce! Vol.2. - Investiranje u solarne elektrane

Stručnjak za obnovljive izvore energije, Armin Đuliman smatra da je cilj konferencije u Mostaru bilo popularizirati, odnosno informirati građane i poduzetnike o dostupnosti veoma isplativih i jednostavnih mehanizama financiranja projekata bez obzira na status, fazu u kojoj se nalaze ili veličinu postrojenja. On kaže da je prezentirana i ponuda vrhunske opreme za izgradnju solarnih elektrana različitih svjetskih proizvođača, s akcentom na isplativost, kvalitetu i sigurnost u radu.

"U konačnici, govorilo se i o završetku izuzetno važnog zakonskog okvira koji se priprema u Federaciji BiH. Iz svega navedenog je vidljivo da je naša država u procesu dekarbonizacije i može računati na izuzetnu svjesnost svojih građana i poduzetnika, u potrebi i želji da samostalnim snabdijevanjem stave pod kontrolu troškove električne energije. Zbog toga ovakvi skupovi moraju postati praksa, jer osiguravaju da do građana i poduzetnika dolaze pravovremene i istinite informacije neophodne za donošenje odgovarajućih odluka.", zaključuje Đuliman.

"Veliki broj prisutnih je samo potvrda da postoji ogroman interes za fotonaponskim elektranama i da će u narednih 5 do 7 godina ovo biti veliki investicijski ciklus“, kazao je sudionik panela Amer Jerlagić i dodao da se još jedan put potvrdilo kako su sve teme o kojima se razgovaralo itekako aktualne.

"UNDP Bosne i Hercegovine kroz provedbu projekta SolarCET - Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u BiH nastoji biti dijelom pokretačke snage koja očigledno postoji u oblasti investiranja u projekte solarnih elektrana. Posebno ističemo važnost podizanja svijesti, jačanja svih kapaciteta i koordinacije aktivnosti svih sudionika kako bi se premašili problemi s kojima se susreću potencijalni investitori tijekom realizacije ovih projekata, uz napomenu da je solarna energija očigledno i sadašnjost koju treba da živimo tako da nam budućnost bude olakšana.", kazala je ovom prilikom Elvisa Bećirović, konzultantica UNDP-a.

Zbog izuzetnog interesa o ovoj temi i pozitivnim reakcijama nakon prve dvije konferencije sigurni smo da će Budućnost na Sunce doživjeti još izdanja kako bi pružili priliku svim zainteresiranim da dođu do pravih informacija ali i savjeta, na kraju poručuju organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close