Ekonomski forum

Zvizdić: BiH u prednosti sa svojom radnom snagom

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regije.
Gospodarstvo / Posao | 15. 02. 2018. u 11:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jutros u Sarajevu na otvaranju Ekonomskog foruma BiH 2018 da o regiji zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uvjete, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regije.

''Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicijske klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim financijama, te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti'', kazao je Zvizdić.

Naveo je kako BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i kvalificiranom radnom snagom, što predstavlja komparativne prednosti u odnosu na ono što u ovom momentu može regija i što traži Europa.

''Rast vitalnih ekonomskih parametara, pogotovo izvoza, pokazuje kvalitetu i konkurentnost bh. proizvoda a naš zadatak je ojačati jedinstveni ekonomski prostor unutar BiH i raditi na daljnjoj harmonizaciji regulatornog okvira i poboljšanju poslovne klime'', istaknuo je Zvizdić.

Video: Ekonomski forum 2018.


Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je Ekonomski forum BiH 2018 došao u pravom trenutku jer je prije sedam dana objavljena Strategija EU za zemlje zapadnog Balkana.

''Također, jučer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla s usvajanjem odluke koja se tiče Upitnika Europske komisije a u petak je MMF odobrio drugu tranšu sredstava u okviru aranžmana koji je vezan za aktivnosti iz Reformske agende'', dodao je Wigemark.

Najavio je kako će krajem mjeseca u posjetu BiH doputovati predsjedavajući Europske komisije Jean-Claude Juncker, sa suradnicima, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana a radi boljeg uvida u stanje u BiH po pitanju europskih integracija i reformi.

Wigemark je naglasio kako reformski procesi moraju biti nastavljeni i dovršeno ono što je preostalo, te da činjenica da je ovo izborna godina nije izgovor da reforme ne budu provedene.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poručio da je napredak jedini ključ za rješavanje svih nesporazuma u BiH, a da siromaštvo sva pitanja usložnjava te zemlju i cijeli regije gura u nazadak.

''Ključ je da se sljedećih osam godina donositelji odluka posvete razvoju i napretku zemlje, a da druga pitanja koja su do sada bila svakodnevnica skinemo s liste prioriteta. Potrebna nam je dramatična promjena prioriteta. Tako će nam biti bliži put ka EU'', naglasio je Šarović.

Istaknuo je da povećanje konkurentnosti BiH zavisi od suradnje na svim razinama vlasti. Kazao je i da se često uljepšava slika bh. ekonomije'.

Ako BiH želi napredak, treba dati sve od sebe

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda poručio je na "Ekonomskom forumu BiH 2018" da, ako BiH želi vidljiv napredak, svako treba raditi svoj posao i davati od sebe najbolje što može.

''Samo tako stvari u BiH mogu krenuti na bolje. Osim toga, zaduženja moraju biti ciljana'', naglasio je Bevanda.

''Ekonomski forum BiH 2018'' planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u BiH.

Organizacijom Foruma Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi dati doprinos društvenoj zajednici tako što će akademska zajednica kroz poseban panel dati svoj stručni osvrt na postojeće stanje i potencijale bh. ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close