Addiko Bank

Zvanično otvorena Addiko SME Akademija

Gospodarstvo / Posao | 07. 09. 2023. u 14:00 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim otvaranjem u Sarajevu počela Addiko SME Akademija. Projekt realizira Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka potpisale su ugovor sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čime je ozvaničen početak prve zajedničke Addiko SME akademije, namijenjene malim i srednjim poduzećima iz cijele Bosne i Hercegovine. Isti dan održan je i prvi trening dan u Sarajevu, a tema kojom je otvorena serija stručnih predavanja bila je „Liderstvo i Komunikacija“.

Addiko SME Akademija ima za cilj da ojača korporativno upravljanje, poduzetnicima pruži podršku, dodatna znanja i vještine s posebnim fokusom na menadžere nove generacije kao i osnaživanje učešća žena na rukovodećim pozicijama. Pokretanje programa financira Europska unija.

Program svečanog otvaranja Addiko SME Akademije otvoren je obraćanjem direktorice EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, Manuele Naessl (Manuele Nesl).
Mala i srednja poduzeća su okosnica ekonomije u Bosni i Hercegovini. Kako bi rasli i bili konkurentni kolegama iz Europe, vlasnici i menadžeri malih i srednjih poduzeća moraju kontinuirano da unapređuju i dijele poslovna znanja, da se međusobno umrežavaju i razmjenjuju mišljenja o digitalizaciji ili ispunjavanju ekoloških i društvenih zahtjeva.

Planiranje generacijskog nasljedstva i strukturiranje rastućeg poslovanja također su goruća tema za mala i srednja poduzeća, kao što smo primijetili u EBRD-ovoj vlastitoj savjetodavnoj službi za mala poduzeća. Addiko SME akademija spaja ove teme i biće odlična platforma za učenje i umrežavanje koja pomaže malim i srednjim poduzećima da dostignu sljedeći nivo“, naglasila je Naessl.
Predsjednik Uprave Addiko Bank Banja Luka, Srđan Kondić izrazio je zadovoljstvo što je interesiranje predstavnika malih i srednjih poduzeća za Addiko SME akademiju premašilo sva očekivanja.

Prošlogodišnja Addiko SME Akademija koju je Addiko banka Banja Luka organizirala prvi put na našim prostorima za mala i srednja poduzeća u Republici Srpskoj imala je odlične efekte na poslovno okruženje. Ove godine, zajedno s Addiko bankom Sarajevo i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), počinjemo Akademiju koja će novim sudionicima predstaviti još naprednija znanja, inovacije i neophodne vještine za uspješno premašivanje suvremenih poslovnih izazova.

Addiko je banka koja, pored partnerskog pristupa svim našim klijentima, posluje prema standardima koji su u skladu s konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Uvjeren sam da će i ovogodišnja Addiko akademija pružiti znanja koja doprinijeti rastu naših malih i srednjih poduzeća, a samim tim i cjelokupnog domaćeg tržišta.“, zaključio je Srđan Kondić.

Formalni dio programa završen je obraćanjem Predsjednika Uprave Addiko Bank Sarajevo, Jasmina Spahića koji je zaključio:

Jedan od strateških fokusa naše grupacije jesu upravo mala i srednja poduzeća. Snažan privredni sistem može donijeti prosperitet bilo kojoj državi, a u Bosni i Hercegovini postoji značajan potencijal za jačanje domaće privrede.

Ipak, da bi bilo koje poduzeće napredovalo, naročito u vremenu kada je digitalna transformacija neminovna, inovacije su postale standard, a ESG principi značajno mijenjaju redovno poslovanje kompanija, unapređenja znanja i vještina ključnih osoba u firmama još više dobiva na značaju.

Addiko Bank će potpuno besplatno omogućiti edukacije iz ključnih domena modernog poslovanja, a posebno me raduje što će naš partner u ovom programu biti EBRD, te što ćemo i na ovaj način ojačati našu izuzetno uspješnu suradnju.“

Sudionici će kroz kvalitetan edukativni program, organiziran od strane stručnih konzultanata i predavača, odabranih od strane Addiko banke i EBRD-a, pored oblasti Liderstva i komunikacije steći dodatna znanja iz oblasti: „Razumijevanja financijskih koncepata“, „Digitalne transformacije i razumijevanja ESG koncepta“, „Internog poduzetništva i inovacija u poslovanju“, a imat će priliku i da unaprijede svoje prezentacijske vještine.

Akademija sadrži šest modula, i organizira se u pet gradova Bosne i Hercegovine – Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Doboju.

Europska banka za obnovu razvoj (EBRD) pored podrške realizaciji programa SME Akademija odobrila je i kredit od tri milijuna eura Addiko banci Sarajevo, odnosno pet milijuna eura Addiko banci Banja Luka, za dalje kreditiranje malih i srednjih poduzeća u BiH.

Europska banka za obnovu i razvoj jedan je od dioničara Addiko grupacije sa sjedištem u Beču, kojoj pripadaju Addiko Bank Banja Luka i Addiko Bank Sarajevo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close