Znate li što je Garancije za mlade?
Ovo ministarstvo je nositelj Programa garancije za mlade

Znate li što je Garancije za mlade?

Gospodarstvo / Posao | 14. 06. 2023. u 16:57 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike određuje kao nositelj Programa garancije za mlade (GzM) i imenuje koordinator iz ovog ministarstva koji će biti nositelj aktivnosti i u implementaciji Programa Garancije za mlade u BiH u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Garancije za mlade (Youth Guarantee) predstavljaju političku obavezu svih vlada država članica Europske unije da osiguraju svim mladim ljudima do 30 godina kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku i to u periodu od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje.

Garancija za mlade je provjerena, inkluzivna i ambiciozna šema aktivacije koju države članice Europske unije koriste od 2013. godine kako bi omogućile nesmetan prijelaz mladih iz škole na posao, poduprle njihovu integraciju na tržište rada i osigurale da nijedna mlada osoba ne bude izostavljena, stoji u priopćenju Ureda federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

''U skladu sa preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine, neophodno je implementirati program Garancije za mlade u BiH, te izraditi kvalitetan plan za provođenje programa Garancije za mlade u BiH. S obzirom da se kasni sa izradom plana implementacije Garancije za mlade nama je ovo bio prioritet i jedan od prvih materijala koji smo pripremili za razmatranje na Vladi FBiH. Vlada je donijela Odluku da nositelj Programa bude naše ministarstvo i mi ćemo tu obavezu uzeti kao jednu od prioritetnih aktivnosti u Ministarstvu. Izabrali smo koordinatora pod čijim vodstvom će se izraditi i implementirati Plan garancije za mlade i krenuti u sustavno rješavanje pitanja mladih u Federaciji“, najavio je ministar Delić.

Podsjetio je da se mladima odavno nitko ne bavi na jedan sustavno uređen, dugoročno usmjeren način, te da je ovo prilika da se to promijeni i da se briga o mladima institucionalizira i formalno – pravno uobliči.

Na taj način, ističe Delić, nastojat će se mladima pružiti prilika da zaposlenje i edukacije prilikom promjena zaposlenja traže u državi, ne izvan njenih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close