Najteži je prvi korak...

Žene poduzetnice u Mostaru: Nije nemoguće!

Konferencija je bila prilika za slavlje i učenje iz postignuća poduzetnica iz BiH, isticanje njihovog doprinosa ekonomiji i raspravu o izazovima s kojima se suočavaju.
Gospodarstvo / Posao | 22. 11. 2023. u 14:03 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene poduzetnice su vitalna snaga za ekonomski napredak u Bosni i Hercegovini. One donose svježu perspektivu, inovativne ideje i jedinstven pristup poslovanju, poručeno je to na inspirativnoj Konferenciji za poduzetnice naziva 'Poduzetnice oblikuju gospodarski rast na Balkanu', održanoj danas u Mostaru.

Konferencija je bila prilika za slavlje i učenje iz postignuća poduzetnica iz BiH, isticanje njihovog doprinosa ekonomiji i raspravu o izazovima s kojima se suočavaju.

Nije nemoguće

Događaj je nastao u organizaciji Women in Adria u BiH, regionalne poslovne platforme za poduzetnice.

''Cilj nam je da žene osnažimo, uvežemo, da im pružimo priliku za razmjenjivanje svog znanja, educiramo. Radimo po čitavoj BiH, radimo poslovne doručke gdje nam dolaze predavači koji govore o nekim stvarima koje smo nekada znali, ali smo zaboravili. Pomažu nam da se oporavimo od korone i radimo isključivo ovaj drugi korak, sa srednjim i većim poduzećima. Naravno uvijek se trudimo da bude i mlađih poduzetnika ali i studenata kojima se trudimo biti inspiracija da možda pokrenu nešto svoje'', navela je Vanja Spaho ispred Women in Adria.

Istaknula je kako nisu očekivali ovoliki razvoj u BiH, da su posjetili oko 26 gradova u našoj zemlji, i upoznali mnogo sjajnih žena, poduzetnica, poslovnih obiteljskih priča, obiteljskih priča, što je dalo drugu perspektivu inače mutne stvarnosti.

''Jako je teško biti poduzetnica u BiH, nije nemoguće. Žene u posljednje vrijeme odlaze iz korporacijskih poslova, i odlučuje se napraviti nešto same. Težak je prvi korak, ali kad ga napravite znate da nema nazad. Prve dvije godine su najteže, tek nakon treće shvatite da ste na pravom putu. Lakše je raditi, sekirati se za sebe, sami ste sebi nadređeni, sami sebe motivirate. Dosta ih je i odustalo, no svima koji imaju problem s autoritetima u firmi, poručila bih, da nije do njih, nego imaju te neke poduzetničke postavke u sebi, koji im govori da trebaju nešto sami da urade'', navela je Spaho i dodala kako se danas mnogo slobodnije priča o ženama u poduzetništvu.

Na upit tko je bolji lider, žena ili muškarac, Spaho komentira kako su mišljenja podijeljena, no da veliku ulogu ima mentalitet.

''Ja i dalje vjerujem da je dosta toga u našem odgoju. Primjerice kod nas je žena manager u kući, ona ima svoje poduzetništvo u kući. Korona je otvorila mnoga vrata, digitalizacija je uvedena, ali je olakšala pristup informacijama, svi su sad osviješteni da postoji nešto drugo. Razlike nema, možda smo još uvijek malo tradicionalisti, no ja ne smatram da je to nešto loše, tu nastaju neke dobre priče'', dodala je.

Inspirativne priče

Sudionice su imale priliku čuti inspirativne govornice koje su podijelile svoje bogato iskustvo i potaknuti žene da nastave ostvarivati svoje snove u poslovnom svijetu. Jedna od njih je i Milica Anđelić, direktorica vinarije Anđelić iz Trebinja.

''Počela sam prije 26 godina, udala sam se u vinarsku obitelj. Kad sam sa suprugom probala što smo mi to napravili, znala sam da će to biti moj poziv u budućnosti'', rekla je.

Istaknula je kako se u tih proteklih 26 godina mnogo toga promijenilo, te njezini  počeci nisu bili nimalo lagani.

''Ispočetka je bilo neobično da se ja pojavljujem na sastancima gdje su isključivo muškarci, bilo je prozivanja, podcjenjivanja.  No, mi Hercegovske smo čuvene po tome, nas tjera inat, onda još jače guramo to što želimo'', rekla je Anđelić.

Kao poruke onima koji su na raskrižju i nisu sigurni koji put odabrati poručila je: ''Ništa ne dolazi preko noći, treba se naoružati strpljenjem i biti uporan. Padovi i usponi vas ne smiju pokolebati''.

Kopirati
Drag cursor here to close